INS: 12,1% dintre persoanele care au accesat Internetul în 2018 au interacționat cu autoritățile și serviciile publice în scop personal
Telex » Știri 10 ianuarie 2019
Ponderea persoanelor care au interacţionat cu autorităţile sau serviciile publice în scop personal, prin intermediul Internetului, a fost în 2018 de 12,1% din totalul celor care au accesat internetul, 78,9% dintre aceştia încercând să obţină informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres. De asemenea, 51,9% au solicitat descărcarea formularelor oficiale, iar 42,3% au dorit să transmită formularele completate.
Aceste activităţi sunt solicitate preponderent în mediul urban decât în cel rural (14,1% faţă de 8,8%). Nivelul de interes pentru aceste interacţiuni cu autorităţile publice este mai crescut în regiunile Centru (15,1%) şi Sud-Muntenia (15%) şi se manifestă mai scăzut în regiunile Sud-Est (4,7%) şi Nord-Est (9,7%).
Utilizatorii de internet care accesează sau oferă informaţii autorităţilor publice se întâlnesc mai frecvent printre persoanele cu vârste cuprinse între 35-54 ani (15,1%) şi cei din grupa de vârstă 16-34 ani (10,9%).
După nivelul de instruire al utilizatorilor, 30,5% reprezintă persoanele cu nivel superior, 8,2% cu nivel mediu şi 4,5% cu nivel scăzut de instruire.
Din punctul de vedere al statutului ocupaţional, salariaţii au utilizat în măsura cea mai mare site-urile web ale autorităţilor sau serviciilor publice (16,4%).
Motivele cele mai importante pentru care nu s-au transmis formulare completate la autorităţi au fost lipsa abilităţilor sau cunoştinţelor în utilizarea site-urilor web (34,2%) şi formularele au fost transmise de altă persoană (30,9%), conform INS.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice