INS: 22,2 milioane de persoane au domiciliul declarat în România
Telex » Știri 28 octombrie 2016
Populaţia României după domiciliul declarat legal a scăzut cu 0,2% în ultimul an, până la 22,215 milioane persoane la 1 iulie 2016, principala cauză fiind declinul demografic, care are ca efect şi îmbătrânirea rapidă a populaţiei ţării, arată datele publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Statistica oficială prezintă două tipuri de date privind populaţia: după domiciliu, care reprezintă numărul persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliul declarat pe teritoriul României, şi populaţia rezidentă, mult mai mică, ce reprezintă estimarea numărului de persoane care locuiesc efectiv, în mod permanent, în România.
Potrivit unor date publicate anterior de către INS, populaţia rezidentă în România număra doar 19,76 milioane persoane la 1 ianuarie 2016.
Datele publicate astăzi arată că 56,3% (12,5 milioane persoane) din populaţia României trăieşte la oraşe, iar 51,2% din populaţie este de sex feminin. Principala tendinţă remarcată de demografi este îmbătrânirea accelerată a populaţiei. „Procesul de îmbătrânire demografică s-a adâncit, comparativ cu 1 iulie 2015 remarcându-se o scădere uşoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) şi o creştere de 0,3 puncte procentuale a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 104,7 (la 1 iulie 2015) la 107,7 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 iulie 2016)”, arată raportul INS. România avea, la 1 iulie, circa 860.000 de locuitori cu vârsta de cel puţin 80 de ani, pe fondul creşterii speranţei de viaţă în ultimii ani.
(Sursa: News.ro)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice