INS a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economică din trimestrul III 2016, de la 4,4% la 4,3%
Numărul 1, 17-23 ianuarie 2017 » Breviar statistic
Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în ușoară scădere estimările publicate la începutul lunii decembrie privind creșterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul al treilea al anului 2016 comparativ cu aceeași perioadă din 2015, atât pe serie brută, cât și ajustată la influența factorilor sezonieri, dar a menținut la 0,6% rata de creștere față de trimestrul precedent, informează News.ro.
La 6 decembrie 2016, primele date preliminare publicate de INS indicau că produsul intern brut (PIB), principalul indicator care măsoară dimensiunea unei economii, a urcat cu 4,4% pe serie brută și cu 4,6% pe serie ajustată la factorii sezonieri, față de aceeași perioadă din 2015, iar față de trimestrul anterior cu 0,6%, în timp ce avansul pe primele nouă luni a fost de 4,9%.
Datele prezentate săptămâna trecută arată un avans de 4,3% pe serie brută, față de trimestrul al treilea din 2015, și de 4,5% pe serie ajustată la factorii sezonieri, în timp ce avansul la nouă luni a fost revizuit în scădere la 4,8%. Datele revizuite relevă o temperare semnificativă a creșterii economice față de trimestrul al doilea, când produsul intern brut al României a crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,5% față de trimestrul precedent.
În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 4,5% în trimestrul al treilea față de aceeași perioadă din 2015, după un avans de 5,8% în trimestrul al doilea și de 4,1% în primul trimestru al anului.
INS a publicat și detalii revizuite privind evoluția sectoarelor economice, care arată că, în trimestrul al treilea, două sectoare au avut o contribuție determinantă la creșterea economică. Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,4% față de trimestrul al treilea din 2015 (comparativ cu 15,1% în datele preliminare anterioare), iar comerțul a urcat cu 9,2% (date revizuite în jos, de la +11% în estimările anterioare).
Statisticile oficiale arată însă că toate sectoarele economiei au fost pe plus în trimestrul al treilea, cele mai mici rate de creștere față de trimestrul III din 2015 fiind înregistrate în activități de spectacole și reparații de produse de uz casnic (+0,1%) și tranzacții imobiliare (+0,7%).
Pe seria brută, valoarea PIB din trimestrul al treilea 2016 a fost de 207,5 miliarde de lei (circa 46,5 miliarde de euro), în ușoară urcare față de valoarea prezentată de INS în decembrie.
În primele nouă luni din 2016, economia a crescut cu 4,8%, pe serie brută și pe serie ajustată la variațiile sezoniere. Valoarea PIB a fost de 533,06 miliarde de lei (circa 119 miliarde de euro), arată datele preliminare ale INS.
Economia a fost susținută în primele nouă luni ale acestui an în principal de consum.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal, consumului final al gospodăriilor populației, care a urcat în primele nouă luni din 2016 cu 9%, arată datele revizuite ale INS. Formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a avansat cu 4,2% față de primele nouă luni ale anului 2015.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial