INS: Cele mai multe călătorii efectuate în primele 9 luni de rezidenți au fost pentru vacanțe
Telex » Știri 28 decembrie 2021
Cele mai multe călătorii efectuate în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie de rezidenții din România au fost pentru vacanțe, predominând cele cu durata de 1-3 înnoptări, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, informează Agerpres.
Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenți în primele nouă luni ale acestui an a fost de 13,391 milioane, ponderea călătoriilor pentru vacanțe în total călătorii fiind de 93%, pentru călătoriile de afaceri și motive profesionale, de 2,1%, iar pentru alte motive (pelerinaj religios, tratament medical etc.), de 4,9%.
Cele mai multe călătorii pentru vacanțe și pentru afaceri și motive profesionale au fost cele de 1-3 înnoptări, acestea reprezentând 59% din totalul călătoriilor pentru vacanțe și 57,2% din totalul călătoriilor pentru afaceri și motive profesionale.
Potrivit INS, ca în anii anteriori, s-a menținut preferința turiștilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanțe, 52,3% dintre aceștia preferând cazarea la rude și prieteni. A urmat cazarea în hoteluri și unități similare, în proporție de 24,5%, și alte unități de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalow-uri, spații de cazare pe nave) în proporție 14,2%. Restul modalităților de cazare, respectiv: locuințe particulare cu chirie (camere și apartamente de închiriat), case de vacanță (locuințe particulare), campinguri și alte tipuri de cazare fără plată, au fost preferate de 9% dintre turiști.
În cadrul călătoriilor de afaceri și motive profesionale, turiștii români s-au cazat în proporție de 30,4% în hoteluri și unități similare. Alte modalități de cazare au fost utilizate în proporție de 22,9% la rude și prieteni, în alte tipuri de cazare fără plată 21,5% și în locuințe particulare cu chirie (camere și apartamente de închiriat) – 13,6%. Restul modalităților de cazare: case de vacanță (locuințe particulare), alte unități de cazare și campinguri au fost preferate de 11,6% dintre turiștii participanți la acest tip de călătorie.
Luna de vârf pentru călătoriile de vacanțe a fost august, atât pentru călătoriile interne, cu 21,4% din totalul acestui tip de călătorii, cât și pentru călătoriile externe, cu 33,5% din totalul acestui tip de călătorii.
În cazul călătoriilor de afaceri, luna de vârf a fost luna februarie, pentru călătoriile interne, cu 18% din totalul acestui tip de călătorii, și luna ianuarie pentru călătoriile externe, cu 25,8% din totalul acestui tip de călătorii.
În proporție de 96,1% călătoriile pentru vacanțe în străinătate, realizate în perioada ianuarie-septembrie, au avut ca destinație țări din Europa, țările Uniunii Europene reprezentând 91,4% din totalul acestor călătorii.
Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în perioada menționată a fost de 52,745 milioane (89,5% reprezentând înnoptările pentru călătoriile de vacanță). Din totalul de 47,227 milioane de înnoptări înregistrate pentru vacanțe, 88,6% au fost realizate în România și 11,4% în străinătate.
În primele nouă luni din 2021, rezidenții români au cheltuit aproximativ 12,726 miliarde de lei pentru călătorii de vacanță și afaceri, din care 79,7% pentru cele care au vizat destinații interne, iar 20,3% pentru cele care au vizat destinații externe.
Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanță, 80,9% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în țară, iar 19,1% pentru călătoriile în străinătate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice