INS: Cheltuielile de consum au fost anul trecut de 2.979,3 lei/gospodărie, lunar
Numărul 25-26, 29 iun. - 12 iul. 2022 » Breviar statistic
Consumul, principala destinație a cheltuielilor gospodăriilor, a deținut anul trecut, în medie, pe ansamblul gospodăriilor, 61,1% din cheltuielile totale, acestea fiind de 2.979,3 lei lunar pe o gospodărie, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), relatează Agerpres. Cheltuielile bănești pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unitățile de alimentație publică), nealimentare și pentru plata serviciilor au fost de 2.745,8 lei lunar (56,3% din cheltuielile totale).
Cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare și nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei) a fost egală cu 233,5 lei pe gospodărie și a reprezentat 4,8% din cheltuielile totale.
Cheltuielile pentru producția gospodăriei, în anul 2021, au reprezentat 1,9% din cheltuielile totale, din care 0,4% au revenit cheltuielilor bănești, iar 1,5% contravalorii consumului productiv din resurse proprii (furaje, semințe etc.) utilizate pentru producția gospodăriei. Acestea din urmă au însumat, în medie, 72,4 lei lunar pe gospodărie.
Conform Clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au reprezentat, în medie, 33,4% din consumul gospodăriilor. O altă componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, a fost legată de locuință, acesteia alocându-i-se 21,9% din cheltuielile de consum, cea mai mare parte a acestora fiind absorbită de consumul de utilități necesare funcționării și încălzirii locuinței (apă, energie electrică și termică, gaze naturale și alți combustibili), care presupune cheltuieli în mare măsură obligatorii pentru gospodării (15,7%). În schimb, cheltuielile implicate de dotarea și întreținerea locuinței au o pondere mult mai scăzută (6,2%).
Următorul loc în ordinea determinată de volumul resurselor alocate a fost ocupat de cheltuielile pentru băuturi alcoolice și tutun (8,1%) și cheltuielile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte (7,8%).
„Cheltuielile efectuate de gospodării pentru sănătate și mai ales cele pentru educație înregistrează un nivel scăzut, în special din cauza faptului că satisfacerea acestor nevoi ale membrilor gospodăriilor se realizează în cea mai mare parte prin servicii publice de care aceștia beneficiază în cadrul sistemului asigurărilor sociale sau gratuit”, precizează INS.
Cheltuielile medii lunare pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unități de alimentație publică) au fost, în anul 2021, de 854,8 lei pe gospodărie și 337,4 lei pe persoană. Ponderea cheltuielilor pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unități de alimentație publică) în totalul cheltuielilor pentru consumul alimentar - medie pe o gospodărie - a crescut față de anul precedent (de la 76,8% în anul 2020 la 78,5% în anul 2021), pondere diferențiată pe categorii de gospodării, medii de rezidență și regiuni.
Astfel, în totalul cheltuielilor pentru consumul alimentar, cumpărările au reprezentat peste 75% în gospodăriile de salariați (83,2%), de pensionari (75,8%), din mediul urban (86,1%), din regiunea Sud-Est (78,1%), din regiunea Sud Muntenia (76,2%), din regiunea Vest (80,8%), din regiunea Nord-Vest (76,2%), din regiunea Centru (78,7%) și din regiunea București-Ilfov (93,9%).
Cheltuielile pentru cumpărarea de produse alimentare și băuturi alcoolice (inclusiv rămase în stoc, date în prelucrare, date la animale etc.) au însumat, în anul 2021, în medie, 360 lei lunar pe o persoană, cu 13,7% mai mari față de anul precedent.
În anul 2021, din totalul cheltuielilor bănești pentru cumpărarea de alimente și băuturi alcoolice, cele destinate cumpărării de pâine și produse de franzelărie au scăzut față de anul precedent (de la 10,9% în 2020 la 10,7% în 2021). Această pondere se ridică la 15,6% (15,9% în anul 2020) în cazul gospodăriilor de agricultori și la 13,6% (13,5% în 2020) în cazul gospodăriilor din mediul rural.
O pondere importantă o dețin și cheltuielile pentru cumpărarea de carne și preparate din carne, care împreună absorb, pe ansamblul gospodăriilor, în medie, 24,7% din cheltuielile pentru cumpărarea de produse alimentare și băuturi alcoolice, atât în anul 2020, cât și în anul anterior.
Legumele și conservele din legume au reprezentat 7,5% din cheltuielile pentru cumpărarea de produse alimentare și băuturi alcoolice, în scădere nesemnificativă față de anul anterior (7,7% în anul 2020).
„Așadar, cheltuielile pentru cumpărarea celor trei grupe de produse alimentare - pâine și produse de franzelărie; carne proaspătă și preparate din carne; legume și conserve din legume - însumează sub 50% din cheltuielile pentru cumpărarea de produse alimentare și băuturi alcoolice (42,9%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de anul anterior)”, subliniază INS.
Pe ansamblul gospodăriilor, față de anul anterior, cantitățile cumpărate au prezentat creșteri la majoritatea grupelor principale de produse, Nivelul mediu lunar al cheltuielilor pentru cumpărarea mărfurilor nealimentare a fost, în anul 2021, de 1.168 lei pe gospodărie și 461,1 lei pe persoană. Ponderea lor în totalul cheltuielilor de consum a crescut față de anul precedent (de la 38,8% în anul 2020 la 39,2% în anul 2021).
Pe categorii de gospodării analizate, mărimea cheltuielilor pentru mărfuri nealimentare, medii lunare pe o gospodărie, a variat între 1.528,8 lei la gospodăriile de salariați și 6.550 lei la gospodăriile de șomeri.
În 2021, aproape toate categoriile de gospodării analizate au alocat pentru cumpărarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte peste 15% din suma totală a cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare, cu excepția gospodăriilor de pensionari (14,8%). Următoarele priorități pentru cea mai mare parte a gospodăriilor au fost legate de cumpărarea de țigări, tutun și articole pentru fumat, precum și de procurarea și utilizarea mijloacelor de transport. Pe ansamblul gospodăriilor, aceste grupe de cheltuieli, împreună cu cea pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, a absorbit 49,6% din cheltuielile pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare (48,2% în anul 2020).
Pentru gospodăriile de pensionari, principala prioritate a constituit-o cumpărarea de medicamente, aparate și produse medicale (19,5%, atât în anul 2021, cât și în anul anterior).
Cel mai ridicat nivel al cheltuielilor pentru cumpărarea combustibililor s-a înregistrat la gospodăriile de agricultori (19,8%, în scădere cu 4,4 puncte procentuale față de anul precedent).
În mediul urban, capitolele care au înregistrat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru cumpărarea mărfurilor nealimentare au fost cele pentru articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și cele pentru țigări, tutun, articole și accesorii pentru fumat. Împreună, acestea au deținut o pondere de 38,3% în total.
În mediul rural, peste 50% din totalul cheltuielilor pentru cumpărarea de mărfuri nealimentare s-au efectuat pentru procurarea a trei grupe de bunuri: îmbrăcăminte și încălțăminte, combustibili (lichizi și solizi) și țigări, tutun, articole și accesorii pentru fumat (51,6%, respectiv 50,9% în anul 2020).
Pe regiuni, cheltuielile medii pentru cumpărarea mărfurilor nealimentare au avut nivelul cel mai înalt în regiunea București-Ilfov (1.550,4 lei lunar pe gospodărie) și cel mai scăzut în regiunea Nord-Est (991,8 lei lunar pe gospodărie).
În ceea ce privește cheltuielile pentru plata serviciilor, anul trecut, pe ansamblul gospodăriilor, acestea au deținut o pondere relativ scăzută: 24,3% în totalul cheltuielilor de consum și 26,3% în totalul cheltuielilor bănești de consum.
Cheltuielile pentru plata serviciilor au însumat, în medie, pe o gospodărie 723 lei lunar. Din acest total, cele legate de locuință au avut de departe ponderea cea mai mare, atât în anul 2021, cât și în anul precedent (49,7%, respectiv 51,6% în 2020). În cadrul acestora, cele pentru energie electrică și gaze naturale au deținut ponderi mari, ajungând la 58,8% din totalul cheltuielilor pentru serviciile legate de locuință, în scădere (cu 0,6 puncte procentuale) față de anul anterior.
Serviciile de telefonie au ocupat următorul loc în ierarhia cheltuielilor pentru servicii, cu o pondere de 17,1%. Acestea au fost urmate, ca mărime și pondere, de cheltuielile de sănătate (7,8%).
Cheltuielile pentru aceste trei categorii de servicii (locuință, telefonie și transport) au absorbit 73,1% din totalul cheltuielilor pentru servicii, pe ansamblul gospodăriilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice