INS: Cheltuielile turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au totalizat, în 2019, aproape 4 miliarde lei
Numărul 13-14, 7-22 aprilie 2020 » Breviar statistic
Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au cheltuit, anul trecut, 3,963 miliarde lei, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Agerpres. Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de 54,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în ţara noastră, în anul 2019, cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total.
În totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,1%.
Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,9% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 39,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Pe de altă parte, turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes personal au cheltuit 2,932 miliarde lei, majoritatea călătoriilor (68,2%) fiind pentru vacanţe.
Ca şi în cazul călătoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular o reprezintă cheltuielile pentru cazare (47,1%), din care cazarea cu mic dejun inclus deţine ponderea principală (80,1%). Cheltuielile efectuate în baruri şi restaurante au avut o pondere de 16,8% din totalul cheltuielilor în scop personal, în timp ce cheltuielile pentru cumpărături au reprezentat 16,1% din totalul cheltuielilor turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în interes personal.
De asemenea, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 50,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Potrivit sursei citate, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,3% şi-au organizat singuri sejurul. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 10,6%, precum şi agenţia de turism, o parte şi turistul nerezident, cealaltă parte 8,5%.
Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,7% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,0%, urmate de autocare şi autobuze cu 6,8% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,5%.
Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat), în anul 2019, a fost de 54.690, cheltuielile acestora în România fiind de 50,788 milioane lei. Din totalul cheltuielilor efectuate de aceştia, cele pentru cazare au reprezentat 45,5%, cheltuielile făcute în baruri şi restaurante 18,9%, cheltuielile pentru transport 17,3%, cheltuielile pentru cumpărarea de produse de folosinţă personală 8%.
Din totalul turiştilor nerezidenţi din această categorie, 88,7% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 11,3% pe cel profesional. Din călătoriile în scop particular, ponderi mai importante au avut călătoriile pentru vacanţe (80,1% din totalul călătoriilor în scop particular), iar din cele profesionale afacerile (73,4% din totalul călătoriilor în scop profesional).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane