INS confirmă că economia României a crescut cu 4,8% în 2016
Numărul 8, 7-13 martie 2017 » Breviar statistic
Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, marți, 7 martie, estimările publicate la jumătatea lunii februarie privind creșterea produsului intern brut (PIB) din trimestrul al patrulea și din întregul an 2016 și a furnizat detalii legate de contribuția ramurilor la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicații și serviciile au susținut cel mai mult creșterea anul trecut.
La 14 februarie, primele estimări publicate de INS indicau că produsul intern brut (PIB) s-a majorat, anul trecut, cu 4,8% față de 2015. În trimestrul IV 2016, valoarea PIB a urcat, în termeni reali, cu 1,3% față de trimestrul anterior și cu 4,7% pe serie brută, respectiv 4,8% pe serie ajustată față de perioada corespunzătoare din 2015.
Se aștepta o acelerare a creșterii economice în trimestrul al patrulea, după rezultatele sub estimări din trimestrul al treilea.
INS a publicat și detalii privind evoluția sectoarelor economice, care arată că, în trimestrul IV din 2016, două sectoare au avut o contribuție determinantă la creșterea economică. Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,9% față de ultimul trimestru din 2015, iar activitățile profesionale, științifice și tehnice, activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport au urcat cu 11,8%.
Statisticile oficiale arată, însă, că majoritatea sectoarelor economiei au fost pe plus în trimestrul al patrulea. Excepția au constituit-o agricultura, silvicultura și pescuitul, care au înregistrat un declin puternic, de 16,5%. De asemenea, sectorul construcțiilor a stagnat.
Cele mai mici rate de creștere față de trimestrul IV din 2015 au fost înregistrate în intermedieri financiare și asigurări (+0,7%) și industrie (+1,5%).
Pe serie brută, valoarea PIB din trimestrul al patrulea a fost de 227,1 miliarde lei (circa 50,5 miliarde euro).
În întregul an 2016, economia a crescut cu 4,8%. Valoarea PIB din 2016 a fost de 759,23 miliarde lei (169 miliarde euro), față de 160 miliarde euro în 2015, arată datele preliminare ale INS.
Economia a fost susținută anul trecut în principal de consum. „Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal, cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației, al căror volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,5% la creștere”, arată comunicatul INS.
Formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a stagnat față de 2015.
În 2016, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcțiile, cu 6%, comerțul, cu 18,1%, sectorul de informatică și comunicații, cu 5,6%, tranzacțiile imobiliare, cu 8,2%, iar administrația publică și apărarea, cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.
(Sursa: News.ro)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane