INS: Costul orar al forței de muncă a crescut în trimestrul I din 2024 cu 16,45%
Telex » Știri 5 iunie 2024
Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 16,45% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, iar față de trimestrul anterior a fost mai mare cu 1,85%, informează Institutul Național de Statistică (INS), printr-un comunicat citat de Agerpres. Potrivit INS, față de trimestrul IV 2023, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în perioada ianuarie - martie 2024 în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale indicatorului s-au regăsit în învățământ (11,52%), în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale, tranzacții imobiliare (10,09%), respectiv în hoteluri și restaurante (8,82%).
Față de perioada analizată, cele mai mari scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-12,88%), respectiv în industria extractivă (-10,11%). Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 1,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 1,10%.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, indicatorul analizat a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au regăsit în învățământ (33,30%), hoteluri și restaurante (27,06%), transport și depozitare (20,96%), respectiv în construcții (20,49%).
În raport cu trimestrul I 2023, indicatorul a crescut cel mai puțin în industria extractivă (8,69%), sănătate și asistență socială (9,94%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (10,68%).
Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut în trimestrul I 2024 cu 16,44%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 16,49%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile