INS (date provizorii 1): În primele nouă luni, PIB a scăzut, pe serie brută, cu 5,1%
Telex » Știri 8 decembrie 2020
În trimestrul III, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut, faţă de acelaşi trimestru din 2019, cu 6,0% atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, relevă datele provizorii publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de trimestrul II al acestui an, PIB a fost, în T3, în termeni reali, mai mare cu 5,6%.
În perioada ianuarie-septembrie 2020, PIB a scăzut, comparativ cu intervalul similar din 2019, cu 5,1% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.
INS precizează că seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2020, faţă de varianta „semnal” publicată la 13 noiembrie 2020.
La scăderea PIB, în primele nouă luni ale anului curent faţă de intervalul similar din 2019, contribuţii negative mai importante au avut următoarele ramuri: ▪ Industria (-2,4%), cu o pondere de 20,2% la formarea PIB, şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 11,1%; ▪ Agricultura, silvicultura şi pescuitul (-1,2%), cu o pondere de 4,2% la formarea PIB, dar care au înregistrat o scădere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%; ▪ Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (-0,9%), cu o pondere de 2,7% la formarea PIB, şi care au înregistrat o scădere cu 27,3% a volumului de activitate; ▪ Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,8%), cu o pondere de 18,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,2%.
O contribuţie negativă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (-1,0%), acestea înregistrând o scădere a volumului lor cu 10,8%.
Un impact pozitiv mai important asupra evoluţiei indicatorului au avut: ▪ Construcţiile (+0,5%), cu o pondere de 4,7% la formarea PIB, ramură al cărei volum de activitate s-a majorat cu 12,6%; ▪ Informaţiile şi comunicaţiile (+0,6%), cu o pondere de 6,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate a crescut cu 10,3%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, scăderea a fost, în principal, efect al: ▪ Cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al căror volum s-a redus cu 4,8% contribuind cu -3,0% la rata de creştere a PIB; ▪ Exportului net (-2,0%), consecinţă a scăderii cu 12,8% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii (7,5%); ▪ Variaţiei stocurilor (-1,6%).
Un impact pozitiv asupra ratei de creştere a PIB l-a avut formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de +1,0%, şi al cărei volum s-a majorat cu 4,2%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial