INS: În T3 din 2020, PIB a crescut cu 5,6% față de T2 și a scăzut cu 6% față de T3 din 2019
Numărul 45, 17-23 nov. 2020 » Breviar statistic
În trimestrul trei al acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) a fost, în termeni reali, cu 5,6% mai mare decât în trimestrul doi, a anunțat astăzi Institutul Național de Statistică (INS). Față de același trimestru din anul 2019, PIB a înregistrat o scădere cu 6,0% atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier.
În primele nouă luni, indicatorul a scăzut, comparativ cu perioada similară din 2019, cu 5,1% pe seria brută și cu 4,6% pe seria ajustată sezonier.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2020, fiind înregistrate diferențe față de varianta anterioară, publicată la 9 octombrie 2020.
INS precizează că estimările „semnal”, precum și cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criza pandemică și de instituirea stării de urgență și a stării de alertă. Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informațiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calității indicatorilor produși. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă și a politicii de revizuire a conturilor naționale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condițiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile