INS: Majoritatea managerilor estimează o scădere accentuată a activității în economie în T2
Telex » Știri 28 aprilie 2020
Majoritatea managerilor estimează o scădere accentuată a activităţii în toate sectoarele economiei, în perioada aprilie-iunie, în paralel cu scăderea numărului de salariaţi şi o creştere a preţurilor în comerţul cu amănuntul, arată sondajul conjunctural realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Mediafax. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -70%). Cele mai însemnate scăderi sunt aşteptate la fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (sold conjunctural -97%) şi fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural -91%).
Activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice va înregistra o relativă stabilitate. Referitor la numărul de salariaţi, managerii estimează o scădere, soldul conjunctural fiind de -40% pe total industrie prelucrătoare.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni. În construcţii, managerii văd o scădere accentuată a volumului producţiei şi a numărului de salariaţi. În acelaşi timp, preţurile din acest domeniu se vor reduce uşor.
În sectorul comerţ cu amănuntul, în următoarele trei luni este prognozată o diminuare accentuată a activităţii, iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va fi, de asemenea, mai mic.
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o reducere a numărului de salariaţi şi creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul.
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere accentuată până în iunie (sold conjunctural -62%). Cele mai mari scăderi se vor înregistra în activităţile de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural –100%), urmate de activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural –99%), de activităţile agenţiilor turistice şi ale turoperatorilor (sold conjunctural –97%) şi de activităţile sportive, recreative şi distractive (sold conjunctural –96%).
În sectorul de servicii se estimează o scădere a numărului de salariaţi şi o reducere moderată a preţului de vânzare sau de facturare a prestaţiilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial