INS: Noi praguri valorice pentru colectarea informațiilor legate de comerțul intracomunitar cu bunuri
Numărul 43, 2-8 nov. 2022 » Curier legislativ
Institutul Național de Statistică (INS) a stabilit recent, prin Ordinul nr. 1.493/2022, pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informațiilor statistice de comerț intra-UE cu bunuri în anul 2023.
Potrivit actului normativ, pentru anul viitor, pragurile valorice pentru colectarea informațiilor referitoare la tranzacțiile intracomunitare de bunuri vor fi de 1.000.000 lei atât pentru expedieri, cât și pentru introduceri de bunuri.
Pentru anul în curs (2022), pragurile valorice Intrastat pentru colectarea informațiilor statistice de comerț intra-UE au fost stabilite la 900.000 lei pentru exporturi, respectiv importuri intra-UE de bunuri.
Operatorii economici care în cursul anului 2022 au efectuat schimburi de bunuri cu statele membre ale Uniunii Europene a căror valoare anuală, separat pentru cele două fluxuri, expedieri, respectiv, introduceri de bunuri, depășește valoarea pragurilor Intrastat stabilite pentru anul 2022 trebuie să completeze și să transmită Institutului Național de Statistică declarații statistice Intrastat începând cu luna de referință ianuarie 2023.
Conform Ordinului INS nr. 1.493/2022, în cursul anului 2023 pot deveni furnizori de date Intrastat și alți operatori economici care realizează schimburi intra-UE de bunuri a căror valoare cumulată de la începutul anului depășește pragurile Intrastat pentru anul 2023. Acești operatori economici trebuie să completeze și să transmită declarații statistice Intrastat începând din luna în care valoarea cumulată de la începutul anului 2023 a expedierilor și/sau a introducerilor de bunuri depășește pragurile Intrastat stabilite, separat pentru cele două fluxuri.
Prevederile Ordinului INS nr. 1.493/2022 intră în vigoare 1 februarie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile