INS: Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul a avansat cu 10,5% în primul semestru
Numărul 41, 18-24 oct. 2023 » Breviar statistic
Transportul feroviar a înregistrat în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, o creștere cu 10,5% la numărul de pasageri transportați și cu 9,8% în ceea ce privește parcursul acestora, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. În perioada analizată, transportul feroviar de pasageri a deținut o pondere de 18% în total transport de pasageri, după transportul rutier, cu o pondere de 76,5%.
În ceea ce privește transportul feroviar de mărfuri, volumul acestora a înregistrat o scădere cu 11,2% față de semestrul I al anului precedent. Au fost transportate 24,292 milioane tone mărfuri, din care 80,6% în transport național. Parcursul tarifar al mărfurilor a înregistrat o scădere cu 4,2%.
Ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (23,2%) și cărbune și lignit; țiței și gaze naturale (21,9%).
Conform INS, greutatea medie brută a vagoanelor de marfă (tone/tren) a crescut în perioada ianuarie-iunie 2023 cu 6,3%, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de pasageri (km/zi) s-a majorat cu 3,8%, iar parcursul mediu zilnic al locomotivelor folosite pentru transportul mărfurilor (km/zi) cu 2,5%. Viteza medie comercială a trenurilor de pasageri (km/h) a urcat cu 0,6%.
Pe de altă parte, numărul vagoanelor încărcate pe rețeaua CFR a scăzut cu 11,2%, viteza medie comercială a trenurilor de marfă (km/h) s-a diminuat cu 10,5%, parcursul mediu zilnic al vagoanelor de marfă (km/zi) s-a redus cu 5,3%, iar încărcătura medie statică a vagoanelor de marfă (tone/osie) cu 0,2%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice