INS: Peste 24 de milioane tone de mărfuri au fost încărcate/descărcate în porturile românești, în primul semestru
Numărul 35, 17-23 sept. 2019 » Breviar statistic
Mărfurile încărcate și descărcate în porturile din România în care sunt operate nave maritime au totalizat 24,282 milioane tone în primul semestru din 2019, iar în trimestrul II acestea au însumat 12,605 milioane tone, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres.
În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 15,572 milioane tone și 8,196 milioane tone în al doilea trimestru.
Astfel, în transportul portuar maritim s-a înregistrat în primele șase luni o creștere la total cu 12,3% față de perioada similară a anului precedent, respectiv cu 6,9% la mărfurile încărcate și cu 17,1% la mărfurile descărcate. În trimestrul II, creșterea volumului total de mărfuri încărcate și descărcate a fost de 19%.
În ceea ce privește transportul pe căi navigabile interioare, creșterea cu 16% a valorilor totale din semestrul I 2019 a fost determinată de evoluția pozitivă înregistrată de transportul internațional pe căi navigabile interioare, creștere cu 37,9% și de transportul național pe căi navigabile interioare, care a avut un avans de 13,5%. Transportul de tranzit pe căi navigabile interioare a consemnat o scădere cu 10,1%.
Porturile maritime în care a fost desfășurată cea mai intensă activitate în cursul semestrului I 2019 sunt au fost Constanța, cu o pondere de 78,2%, și Midia, cu o pondere de 16%. În cursul trimestrului II 2019, ponderile cele mai însemnate au fost înregistrate tot de Constanța, cu 78,3%, și Midia, cu 15,9%.
Cele mai însemnate cantități de mărfuri încărcate în perioada ianuarie-iunie 2019 au fost: produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit în proporție de 58,6%. În ceea ce privește descărcările, ponderea a fost deținută de cărbune și lignit, țiței și gaze naturale, respectiv 36,6%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane