INS: Peste jumătate din numărul total de întreprinderi active în 2021 au avut ca obiectiv principal prestarea de servicii de piață
Numărul 47-48, 29 nov. - 13 dec. 2022 » Breviar statistic
Peste 50% din numărul total de întreprinderi active, respectiv 50,1%, au avut ca activitate principală serviciile de piață și tot în acest sector s-a înregistrat cel mai mare număr mediu de salariați, reprezentând 36,8% din total, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS), citat de Agerpres. În anul 2021, numărul mediu de salariați a crescut cu 1,2% față de anul 2020. Întreprinderile din sectorul servicii de piață au deținut cea mai mare pondere în ceea ce privește numărul mediu de salariați (36,8%), urmate de cele din industrie (30,8%).
Potrivit datelor INS, mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 21 salariați, în timp ce în comerț a fost de circa 5 salariați.
Comparativ cu anul 2020 numărul total de întreprinderi a crescut cu 4,7%. La sfârșitul anului 2021, sectorul industrie însuma 61.255 de întreprinderi, respectiv 9,8% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcții, comerț și servicii de piață).
Cea mai mare pondere a fost deținută de întreprinderile active din cadrul sectorului servicii de piață, respectiv 50,1%. Structura investițiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 33,7%, servicii de piață 30,5%, construcții 20,7%, comerț 15,1%.
În ceea ce privește cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deținută de întreprinderile cu activitate principală de comerț (41,3%), întreprinderile din construcții deținând doar 7,2% din totalul cifrei de afaceri.
Rezultatul brut al exercițiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piață și comerțul înregistrând peste 60% din valoarea rezultatului brut.
Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obținută în 2021, în proporție de 34,1% în servicii de piață, 31,8% în industrie, 25,1% în comerț și 9% în construcții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile