INS: Rata globală de participare la cursuri de formare profesională continuă, în scădere
Numărul 37, 21-27 sep. 2022 » Analize și sinteze
Rata globală de participare la cursurile Formare Profesională Continuă (FPC) a fost 17,4%, în anul 2020, în scădere cu 3,9 puncte procentuale (pp) față de anul 2015, iar costul mediu pe participant s-a ridicat la valoarea de 2.278 lei, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. În acest context, rata globală de participare a femeilor la astfel de cursuri a fost ușor mai ridicată, comparativ cu cea a bărbaților (18,6% pentru femei vs 16,5% pentru bărbați).
Pe activități economice, cele mai ridicate valori ale ratei de participare s-au înregistrat în activitățile de intermedieri financiare și asigurări (84,6%), hoteluri și restaurante (56,3%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (55,5%), respectiv informații și comunicații (52,9%).
Potrivit sursei citate, cele mai scăzute rate de participare s-au regăsit în tranzacții imobiliare (13,3%) și în construcții (22,2%).
Pe clase de mărime, nivelul cel mai ridicat al ratei de participare la cursurile FPC (45,4%) s-a observat în rândul întreprinderilor mari (250 angajați și peste), în timp ce întreprinderilor mijlocii (50-249 angajați) le-a revenit cel mai scăzut nivel al ratei de participare (33,4%).
Datele INS arată că, în anul 2020, timpul total de pregătire alocat de participanți cursurilor de formare profesională continuă (în cadrul și în afara programului normal de lucru) a fost 20,699 milioane de ore-om, cu o durată medie de 36 ore/participant. Majoritatea orelor (aproximativ 90%) s-au desfășurat în cadrul programului de lucru, iar durata medie a acestora a fost 33 ore/participant.
În ceea ce privește costurile unui asemenea curs, în 2020, media pentru fiecare participant a fost 2.278 lei.
Pe activități economice, comparativ cu media pe economie, s-au observat valori semnificativ mai mari ale costului mediu al FPC pe participant în activitățile de informații și comunicații (4.476 lei, de aproape două ori peste media pe economie), intermedieri financiare și asigurări (4.040 lei, de 1,8 ori peste media pe economie), respectiv în activitățile profesionale, științifice și tehnice (3.931 lei, de 1,7 ori peste media pe economie).
La polul opus, cu cea mai mică valoare a costului mediu al FPC pe participant, s-au regăsit activitățile de spectacole, culturale și recreative (899 lei).
Costul mediu al FPC pe participant s-a situat peste media pe economie în întreprinderile mari (2.307 lei) și mijlocii (2.561 lei).
Conform statisticii oficiale, pe tipuri de cursuri, peste jumătate dintre întreprinderile furnizoare FPC au optat pentru instruirea angajaților prin intermediul cursurilor externe, manifestându-se un interes ușor mai ridicat comparativ cu cele interne (57,8% față de 50%).
Principalii furnizori ai cursurilor externe au fost unitățile private de pregătire (88,3% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora), respectiv unități furnizoare de echipamente (48,4% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora). În schimb, uniunile sindicale sau profesionale au furnizat cursuri externe doar pentru 3% dintre întreprinderi.
În cursul anului 2020, peste 80% din totalul întreprinderilor nu au oferit angajaților formare profesională continuă, iar cele mai invocate motive pentru neacordarea de către angajatori a vreunei forme de pregătire profesionale au fost „nivelul actual de calificări, aptitudini și competențe al angajaților corespunde nevoilor întreprinderii” (84,7% din întreprinderile care nu au oferit FPC), respectiv că „s-a preferat recrutarea persoanelor cu calificări, aptitudini și competențe necesare locului de muncă” (76,9%).
Totodată, în perioada analizată, doar 3,5% dintre întreprinderi au oferit formare profesională inițială (FPI). În acest sens, motivul principal pentru care întreprinderile au oferit FPI a fost „calificarea potențialilor salariați în conformitate cu nevoile întreprinderii” (87,9%), iar ca rezultat, aproape două treimi din aceste întreprinderi obișnuiesc să îi și angajeze pe participanți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice