INS: Turiștii nerezidenți cazați în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023
Numărul 11, 20-26 mar. 2024 » Roza vânturilor
Turiștii nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în medie 2.675 lei/persoană, în condițiile în care peste jumătate dintre cei sosiți (50,6%) au călătorit în scop particular, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. Conform statisticii oficiale, în cursul anului trecut, numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică a fost de 1,958 milioane, cheltuielile acestora însumând 5,239 miliarde de lei, cu o medie de 2.674,8 lei/persoană.
Călătoriile în scop particular au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 50,6% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în anul 2023, cheltuielile acestora reprezentând 44,8% din totalul cheltuielilor. Totodată, dintre turiștii nerezidenți sosiți, anul trecut, în România, 49,4% au călătorit pentru afaceri, iar cheltuielile acestora au reprezentat 55,2% din total.
Datele INS relevă faptul că, în perioada analizată, din totalul nerezidenților sosiți în țara noastră, în anul 2023, aproape 40% și-au organizat singuri sejurul, 37,7% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 13,4% au optat pentru alte modalități de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate), în timp ce 9,6% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.
Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 75,9% din numărul total de turiști, în timp ce 16,7% au apelat la autoturismele proprii, 5,5% la autocare și autobuze, 0,8% la ambarcațiuni fluviale, 0,4% la trenuri și 0,7% la alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național