Înșelătoriile de tip „Pig butchering” au generat venituri de peste 75 de miliarde de dolari la nivel mondial
Numărul 9, 6-12 mar. 2024 » Conectarea la era digitală
Infractorii cibernetici au strâns peste 75 de miliarde de dolari la nivel mondial de pe urma înșelătoriilor de tip "Pig butchering", cu mult peste cât se estima anterior, arată un nou studiu, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. John Griffin, profesor de Finanțe la Universitatea din Austin, Texas, și Kevin Mei, absolvent al aceleași universități, au colectat adrese crypto de la peste 4.000 de victime ale unor înșelătorii de tip "Pig butchering", a căror popularitate a explodat după pandemie. Grație unor instrumente de urmărire a blockchain, cei doi au urmărit fluxul fondurilor de la victime la infractori, care în mare parte își au sediul în Asia de Sud-Est.
Pe parcursul a patru ani, începând din ianuarie 2020 și până în luna februarie 2024, rețelele de infractori au mutat peste 75 de miliarde de dolari pe platformele de tranzacționare de criptomonede, susține John Griffin, specialist în fraudele de pe piețele financiare. Acesta precizează însă că o parte din sumele totale ar putea reprezenta venituri din alte activități infracționale.
"Acestea sunt mari rețele infracționale organizate și operează în mare parte nestingherite", a spus John Griffin într-un interviu pentru Bloomberg.
Studiul "Cum fluxurile crypto finanțează sclavia? Caracteristicile economice ale Pig Butchering" arată că o sumă de 15 miliarde de dolari a venit de la cinci platforme de tranzacționare de criptomonede, inclusiv Coinbase, care în mod obișnuit sunt utilizate de victime din țările occidentale. Studiul arată că odată ce infractorii au colectat fondurile, cel mai frecvent le-au convertit în Tether, o moneda virtuală stabilă.
"În trecut, ar fi fost extrem de dificil să muți atât de mulți bani prin sistemul financiar. Ar fi trebuit să treci prin bănci și să urmezi proceduri de tip 'know-your-customer'. Sau ar fi trebuit să pui banii în pungi", spune John Griffin. "Studiul nostru arată că Tether este moneda preferată pentru rețelele infracționale", adaugă Griffin.
Înșelătoriile de tip "Pig butchering" se bazează pe o combinație de aplicații, site-uri web, găzduire web și oameni (în tot mai multe cazuri, victime ale traficului de persoane) pentru a construi o relație de încredere cu o persoană aleatorie pe o perioadă de săptămâni sau luni, adesea sub pretextul unui interes romantic. În multe cazuri, aceste scheme pot începe adesea cu ceva inofensiv precum un mesaj aparent transmis "din greșeală", care în realitate poate conține malware sau linkuri către pagini web sau aplicații false. Discuția în întregime online se poate îndrepta, în cele din urmă, către prezentarea unor oportunități de investiții, care implică de obicei criptomonede, de pe urma cărora escrocul susține că a câștigat profituri uriașe. Victima este invitată să participe și deseori chiar ajunge să facă acest lucru, determinată poate și de teama de a nu pierde următoarea mare oportunitate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane