INSP a lansat proiectul „Totul pentru inima ta – program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”
Telex » Știri 28 octombrie 2020
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, anunţă demararea proiectului „Totul pentru inima ta - Program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Proiectul îşi propune ca 165.001 persoane, dintre care minimum 50% aparţinând grupurilor vulnerabile, să beneficieze de servicii de screening, iar 900 de specialişti să fie implicaţi în derularea screeningului şi să participe la programele de formare, în vederea asigurării unui înalt nivel de competenţe. Bugetul se ridică la 20 milioane euro.
Potrivit unui comunicat al INSP, „scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, prin creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate, screeningul pentru identificarea pacienţilor cu risc cardiovascular”.
„Proiectul este de o amploare şi de o importanţă istorice. Cei şase parteneri implicaţi în program şi-au propus să găsească cele mai bune instrumente şi cea mai bună formulă de adresare sistemică a bolilor cardiovasculare. Este o iniţiativă foarte ambiţioasă - mai ales dacă ne uităm la statisticile care indică faptul că rata de mortalitate în România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Ne dorim, pe de o parte, reducerea diferenţelor faţă de media europeană în ceea ce priveşte durata şi calitatea vieţii pacienţilor cu boli cardiovasculare, precum şi ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic şi nivel de educaţie mai scăzute, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare. Le mulţumesc tuturor partenerilor din program pentru munca din ultimii doi ani necesară pentru pregătirea proiectului şi mai ales pentru ce va urma în cei patru ani de implementare. Va fi dificil, dar cu toţii suntem de acord că este momentul să acţionăm acum dacă vrem să vedem rezultate palpabile în următorii 10 ani, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări din UE pe care le putem lua ca model”, a declarat conf. dr. Alexandra Maria Cucu, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS – INSP).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național