INSP prezintă situațiile în care noul coronavirus poate fi transmis de asimptomatici
Telex » Știri 5 octombrie 2020
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat un document în care sunt prezentate situațiile în care poate fi transmis virusul SARS-CoV-2 de către persoanele infectate asimptomatice, în diferite locații și pentru diferite perioade de ocupare, ventilație și niveluri de aglomerare. Astfel, documentul prezintă mai câteva scenarii în care riscul transmiterii virusului este scăzut, mediu sau ridicat.
Reprezentanţii INSP au ţinut cont, în formularea evaluărilor, de situaţiile în care contactul are loc în interior sau în exterior, dacă este într-un spaţiu bine aerisit sau, duimpotrivă, neaerisit nu. De asemenea, s-a ţinut cont de tipul de activitate (în linişte, vorbit, strigat, cântat), de purtarea sau nu a măştii de protecţie, precum şi de durata contactului.
Documentul poate fi accesat aici.
INSP precizează, pentru interpretarea corectă a documentului, că acoperirea feței se referă la măștile pentru populația generală (ex. măști chirurgicale simple) și nu la măștile respiratorii profesionale (ex. FFP2, FFP3). Culorile indică riscul relativ calitativ și nu reprezintă o măsură cantitativă. Alți factori care nu sunt prezentați în aceste tabele pot fi, de asemenea, să fie luați în considerare atunci când se evaluează riscul de transmitere, inclusiv încărcătura virală a unei persoane infectate și susceptibilitatea persoanelor la infecție. Tusea sau strănutul, chiar dacă acestea sunt cauzate de iritații sau alergii, ar exacerba riscul de expunere într-un spațiu interior, indiferent de ventilație.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național