Inspecția Muncii a aplicat amenzi de 11.500 de lei unor angajatori ce nu-și protejau salariații în perioadele de caniculă
Telex » Știri 13 septembrie 2022
Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de 11.500 de lei în cadrul unei campanii de control derulată în intervalul iunie - septembrie, pe durata căreia a fost verificat modul în care s-au respectat prevederile legale ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. „În perioada iunie - septembrie 2022, pe baza datelor primite de la punctele locale ale Administrației Naționale de Meteorologie, inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă au controlat 1.149 de angajatori. În cadrul acțiunilor de control, au fost constatate 150 de deficiențe și au fost dispuse 246 măsuri pentru remedierea acestora. Pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate 108 sancțiuni contravenționale, din care 105 avertismente și 3 amenzi în valoare de 11.500 lei. Prin acțiunile de control inițiate de Inspecția Muncii la nivel național, se constată că există, în continuare, angajatori care nu acordă o suficientă atenție măsurilor prevăzute de OUG nr. 99/2000, pentru protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea în condiții de temperaturi ridicate extreme și care, așa după cum am mai precizat, sunt măsuri minime și se bazează pe o relație corectă, firească și umană până la urmă, care trebuie să existe între angajatori și angajați. Inspectoratele teritoriale de muncă vor continua monitorizarea angajatorilor în perioadele și în zonele în care se semnalează temperaturi extreme, atât pe timpul verii cât și pe timpul iernii”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, într-un comunicat citat de Agerpres.
Printre cele mai frecvente deficiențe constatate de către inspectorii de muncă a fost cea privind nerespectarea prevederilor referitoare la asigurarea măsurilor minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor (nu au fost luate măsuri pentru reducerea intensității și ritmului activităților fizice, nu au fost asigurate cantități corespunzătoare de apa minerală la locurile de muncă, nu a fost asigurat echipament individual de protecție corespunzător și nu s-a asigurat alternarea efortului dinamic cu cel static, respectiv alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu ventilație).
De asemenea, nu au fost luate măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme, și anume: neefectuarea examenului medical la angajare și/sau a controlului medical periodic, neevidențierea în fișele de aptitudini ale lucrătorilor dacă au sau nu contraindicații pentru a efectua activități în condiții de temperaturi extreme și nu au fost asigurate măsurile de prim ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate.
În plus, inspectorii de muncă au descoperit angajatori care nu au stabilit măsuri pentru asigurarea condițiilor de microclimat la locul de muncă: ventilația insuficientă, nu au fost stabilite prin Planul de Prevenire și Protecție măsuri privind protecția la temperaturi extreme și lipsa, din instrucțiunile proprii, a măsurilor pentru asigurarea condițiilor de microclimat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial