Inspecția Muncii a identificat un număr-record de persoane care au desfășurat muncă nedeclarată în septembrie - 1551
Telex » Știri 10 octombrie 2022
Inspecția Muncii a identificat peste 1.500 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată în luna septembrie și a aplicat amenzi, în valoare de peste 10 milioane de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. „Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat, în perioada 2 - 29.09.2022, acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 10.178.300 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 4.287 avertismente și au fost dispuse 10.180 măsuri de remediere a neconformităților constatate. În luna septembrie, au fost identificate 1.551 persoane desfășurând muncă nedeclarată. Dintre acestea, 1.379 nu aveau întocmit contract individual de muncă, 117 nu aveau contract individual de muncă transmis în Revisal, 5 persoane prestau activitate având contractul de muncă suspendat, iar 50 persoane prestau activitate în afara programului de lucru din contractul part-time", se precizează în comunicatul Inspecției Muncii citat de Agerpres.
Potrivit inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, în luna septembrie s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Acesta a atras atenția că incidența muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare și să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate.
„Luna septembrie a venit cu un record negativ: cel mai mare număr de persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă le-au aplicat angajatorilor amenzi în cuantumul maxim prevăzut de lege, însă impactul social negativ al muncii nedeclarate și subdeclarate ne afectează pe toți. Având în vedere contextul actual în care incidența muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare și să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, am intensificat cooperarea cu toate instituțiile cu responsabilități pe piața muncii și cu partenerii sociali, în vederea schimbului de informații pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate. Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecințelor sociale și economice grave pe care le produce, cu efecte negative pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen lung, atât pentru individ, cât și pentru societate, precum și pentru bugetul de stat, existând o relație interdependentă între plata contribuțiilor sociale și a impozitelor și accesul la drepturile de asigurări sociale și alte măsuri de protecție socială, de aceea, indiferent de statutul fiecăruia: salariat, angajator, beneficiar al unor servicii, nu încurajați muncă nedeclarată sau subdeclarată!”, a precizat Dantes Nicolae Bratu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial