Institutele de cercetare din Germania și-au revizuit în scădere, la 0,1%, prognozele de creștere a economiei țării pentru acest an
Numărul 13, 3-9 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Principalele institute economice din Germania au anunțat că se așteaptă ca cea mai mare economie europeană să înregistreze în acest an un avans de doar 0,1%, o revizuire semnificativă față de prognozele anterioare care indicau o creștere de 1,3%, în condițiile în care dobânzile ridicate, cererea globală redusă și incertitudinile politice au spulberat speranțele referitoare la o revenire puternică, transmite Reuters, preluată de Agerpres. De asemenea, cele cinci institute economice și-au revizuit ușor și estimările privind evoluția Produsului Intern Brut al Germaniei în 2025, până la un avans de 1,4%, față de unul de 1,5% cât prognozau anterior.
"Chiar dacă o relansare este posibil să înceapă la primăvară, elanul general nu va fi unul prea puternic", a declarat Stefan Kooths, director de studii economice la Institutul pentru Economia Mondială de la Kiel (IfW).
În prezent, producția economică a Germaniei este doar puțin mai mare decât era înainte de pandemie, în condițiile în care productivitatea a stagnat de atunci încoace, susțin institutele de cercetare în raportul lor.
"Recent au existat mai multe evoluții negative decât pozitive în economia internă și cea străină", se precizează în raport.
Exporturile germane au scăzut, în pofida creșterii activității economice globale, în principal pentru că cererea pentru bunuri de capital și bunuri intermediare, care sunt importante pentru Germania, a fost una slabă, iar competitivitatea prețurilor pentru bunurile mari consumatoare de energie a avut de suferit, susțin institutele. În plus, incertitudinea cu privire la politica economică afectează investițiile companiilor, care este posibil să rămână la nivelul din 2017, în pofida revenirii prognozate pentru anul următor, precizează experții economici.
Pentru anul în curs, consumul privat ar urma să devină cel mai important motor al economiei germane, urmat de exporturile puternice de anul următor. Consumul privat ar urma să profite de pe urma inflației mai reduse, în condițiile în care, potrivit estimărilor, inflația în Germania ar urma să se reducă la 2,3% în 2024 și la 1,8% în 2025. Comparativ, în 2023 inflația în Germania a fost de 5,9%.
Piața muncii robustă din Germania va susține și ea consumul, apreciază institutele. Conform celor mai recente prognoze, rata șomajului ar urma să crească foarte puțin în acest an, până la 5,8%, urmând să scadă la 5,5% anul viitor. Această piața a muncii rezilientă este o veste bună pentru salarii, astfel că salariile reale sunt așteptate să crească pe întreaga durată a intervalului de prognoză și vor recupera pierderile înregistrate începând din 2022 și până la mijlocul lui 2023.
Prognozele economice comune elaborate de Institutul Ifo din Munchen, Institutul IWH din Halle, Institutul IfW din Kiel, Institutul RWI-Leibniz și Institutul German de Cercetări Economice (DIW) sunt încorporate de Ministerul german al Economiei în propriile estimări. Conform celor mai recente prognoze oficiale, Guvernul de la Berlin se așteaptă ca economia germană să înregistreze un avans de 0,2% în acest an, cu mult mai puțin decât prognozele anterioare privind un avans de 1,3%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial