Institutele de cercetare din Germania și-au revizuit în scădere prognozele de creștere economică a țării pentru 2023
Numărul 36, 14-20 sep. 2022 » Lumea în care trăim
Două dintre principalele institute economice din Germania și-au revizuit în scădere estimările privind ritmul de creștere care va fi înregistrat anul următor de cea mai mare economie a Europei, avertizând că prețurile mari la energie provocate de războiul din Ucraina își vor face simțite efectele, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Astfel, institutul IfW din Kiel a prognozat că economia germană se va contracta cu 0,7% în 2023, o modificare de poziție cu 180 de grade față de prognozele din luna iunie, care mizau pe un avans de 3,3%.
Separat, institutul RWI din Essen și-a redus și el semnificativ prognozele privind avansul economiei germane în 2023, dar mizează în continuare pe o creștere economică de 0,8%, în timp ce anterior miza pe un avans de 2,7%.
În ceea ce privește situația din acest an, cele două institute se așteaptă în continuare la o creștere pozitivă a economiei germane, dar nu la fel de puternică precum estima anterior, reducându-și previziunile până la 1,4%, respectiv 1,1%.
De asemenea, IfW și RWI, care fac parte din cele cinci institute economice care consiliază Guvernul german, și-au majorat semnificativ prognozele de inflație pentru acest an, citând creșterea prețurilor la energie.
IfW a anunțat că rata inflației ar urma să ajungă la 8% în acest an și la 8,7% anul următor, în timp ce RWI prognozează că indicatorul va ajunge la 7,3% în 2022, pentru a reveni la 3,5% în 2023.
„Recentul salt al prețurilor la electricitate și gaze va reduce în mod semnificativ puterea de cumpărare a gospodăriilor private și va conduce la un declin în cheltuielile consumatorilor privați”, a subliniat IfW.
Guvernul german a dezvăluit zilele trecute un plan care prevede cheltuieli de 65 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii și companiile de efectele inflației galopante.
Ultimul pachet duce la 95 de miliarde de euro sumele alocate de Berlin pentru măsuri de protecție împotriva inflației de la debutul războiului din Ucraina.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile