Instituțiile de micro-finanțare din România au accesat 8,3% din bugetul facilității EaSI, de finanțare a micilor afaceri
Telex » Știri 28 noiembrie 2019
Instituţiile financiare de micro-finanţare din România au accesat, până în prezent, 8,3% din bugetul Facilităţii de Garantare EaSI (Employment and Social Innovation) pentru finanţarea micilor afaceri şi a întreprinzătorilor şi fermierilor care desfăşoară activităţi generatoare de venit, arată rezultatele unui studiu de specialitate, prezentat într-o conferinţă de presă de reprezentanţii Programului de Asistenţă Tehnică EaSI, informează Agerpres. Bugetul total alocat acestei facilităţi se ridică la 132,252 de miliarde euro şi vizează 32 de ţări (dintre care 27 membre ale Uniunii Europene şi cinci candidate pentru aderare), iar România ocupă locul 8 în această ierarhie, după Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie, Germania, Turcia şi Olanda.
Fondurile accesate prin nouă tranzacţii de către instituţiile financiare de micro-finanţare, până în prezent, sunt de 170 milioane euro pentru mai mult de 10.000 de fermieri, întreprinzători şi micro-întreprinderi beneficiare. Alte cinci tranzacţii sunt pregătite pentru semnare şi implementare în primele luni ale anului 2020, notează realizatorii studiului.
În ultimii trei ani (2016 - 2018), valoarea portofoliului de micro-finanţare şi numărul micro-împrumuturilor acordate de principalele 15 instituţii de micro-finanţare din România s-a dublat.
În plus, Uniunile de Credit din Regiunea Vest, cu sprijinul financiar al instrumentelor de garantare EaSI, au devenit furnizori de servicii financiare pentru activităţi generatoare de venituri şi deservesc cel mai vulnerabil segment al pieţei de micro-finanţare, respectiv: micii fermieri, întreprinzătorii individuali autorizaţi şi întreprinzătorii începători.
Din totalul micro-împrumuturilor pentru activităţi generatoare de venituri, în 2018, aproape două treimi (65%) au fost acordate femeilor, iar 49% clienţilor din mediul rural.
De asemenea, studiul de specialitate arată că instituţiile financiare de micro-finanţare din România se supun, dincolo de cadrul legislativ naţional, unui Cod European de bună Conduită pentru acordarea de microcredite, destul de riguros şi fără de care nu pot accesa fondurile europene. În acelaşi timp, peste o treime (34%) dintre organizaţiile de micro-finanţare europene certificate sunt din România.
„În România, până în octombrie 2019, au fost mobilizate prin programele europene de micro-finanţare Progress şi EaSI, fonduri de peste 350 milioane de euro prin intermediul a 11 instituţii financiare, bancare şi ne-bancare, destinate îmbunătăţirii accesului la finanţare al micro-întreprinderilor, firmelor mici şi fermierilor. Prin intermediul celor 16 tranzacţii încheiate cu aceste instituţii în decurs de opt ani (2011-2018), 12.300 de micro-întreprinderi, întreprinzători şi fermieri au beneficiat de un acces mai bun la surse de finanţare, ceea ce a ajutat la crearea sau păstrarea a peste 31.500 de locuri de muncă”, a afirmat Cristina Dumitrescu, microfinance investment manager la Fondul European de Investiţii (FEI).
Programul EaSI se desfăşoară în perioada iulie 2018 - iulie 2022, în ţările membre ale UE, precum şi în Albania, Islanda, Republica Macedoneană de Nord, Muntenegru şi Turcia, având două componente: Asistenţă Tehnică şi Instrumente Financiare.
Iniţiativa oferă trei tipuri de servicii de Asistenţă Tehnică: servicii de consolidare a capacităţii de acordare de microcredite pentru furnizorii de microcreditare selectaţi, sprijin în procesul de certificare, punere în aplicare şi respectare a Codului de conduită al UE şi evenimente deschise tuturor celor interesaţi de sectorul de microcreditare şi diseminarea celor mai bune practici.
Pe de altă parte, componenta financiară oferă organizaţiilor de micro-finanţare şi băncilor pentru IMM-uri alte trei instrumente financiare: contra-garanţia, linie de credit pentru microcreditare şi investiţie de capital pentru consolidarea şi dezvoltarea organizaţiilor de micro-finanţare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice