Institutul „Cantacuzino” își va desfășura activitatea în subordinea MApN
Numărul 37, 26 sept. - 9 oct. 2017 » Direct de la sursă
Institutul Național de Cercetare Medico-Militară „Cantacuzino” va fi înființat prin trecerea Institutului Național de Cercetare „Cantacuzino” din subordinea Ministerului Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN), cu patrimoniul și personalul aferent, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern. Executivul își propune, astfel, să revitalizeze și să dezvolte activitatea institutului, ca producător național de vaccinuri și alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri.
„Prevenirea îmbolnăvirilor, controlul bolilor transmisibile și sănătatea publică reprezintă o problemă de siguranță națională. Previziunile privind evoluția situației epidemiologice pe teritoriul României în următoarea perioadă impun operaționalizarea capacităților naționale de producție a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranța stării de sănătate a populației. Prin măsurile prevăzute în ordonanța de urgență aprobată se evită producerea unor disfuncționalități majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populației, precum și a unor perturbări grave, în situații de criză, de epidemii și pandemii, care pot afecta atât sistemul național de sănătate publică, cât și securitatea națională a României”, precizează Executivul, într-un comunicat.
De asemenea, măsurile vizează crearea unei platforme unitare de cercetare și producție naționale, precum și menținerea la parametri normali a Colecției naționale de culturi microbiene și celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranță (BSL 3), a Biobazei și a Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și bioterorism.
Astfel, în vederea asigurării protecției intereselor esențiale ale siguranței stării de sănătate a populației, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, se vor aproba, prin hotărâre de guvern, organizarea și funcționarea Institutului „Cantacuzino”, numărul maxim de posturi, precum și sursele de constituire a veniturilor proprii. Finanțarea institutului se va realiza integral din venituri proprii și, în completare, din subvenții acordate de la bugetul de stat.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice