Institutul Ifo: Birocrația excesivă costă Germania până la 146 miliarde de euro pe an
Numărul 46, 20-26 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Producția economică a Germaniei înregistrează pierderi de până la 146 miliarde de euro pe an din cauza birocrației excesive, se arată într-un studiu publicat de Institutul Ifo, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Directorii se plâng de amploarea formalităților administrative - inclusiv procedurile îndelungate pentru aprobarea noilor companii, și implementarea relativ lentă a digitalizării - în cea mai mare economie europeană, care din 2018 a avut o evoluție sub cea a altor state din zona euro zone.
„Nivelul ridicat al costurilor cauzate de birocrație ilustrează faptul că sunt necesare urgent reforme. Costurile sunt imense dacă nu se iau măsuri, în comparație cu potențialul de creștere de pe urma reducerii birocrației”, a apreciat Oliver Falck, director în cadrul Ifo.
Ifo a identificat țările care au adoptat reforme în vederea reducerii birocrației, analizând evoluția lor în timp, și a estimat că Germania are foarte mult de pierdut pentru că nu a luat măsuri similare.
„Dacă Germania ar prinde din urmă Danemarca în privința digitalizării administrației publice, producția sa economică ar fi mai mare cu 96 miliarde de euro pe an”, a explicat Falck.
În septembrie, Guvernul Germaniei a adoptat o lege menită să reducă birocrația, ca parte a pachetului de creștere cu 49 de măsuri, menit să revitalizeze PIB-ul. Asociațiile de afaceri au spus atunci că inițiativa este în direcția potrivită, dar nu este suficientă pentru sporirea competitivității.
Cea mai mare problemă pentru afaceri este birocrația, conform sondajelor efectuate în ultimii doi ani de toate Camerele de Comerț și Industrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național