INS: Cheltuielile pentru protecția mediului, 10,3 miliarde de lei în 2017 (1,2% din PIB)
Numărul 41, 23-29 oct. 2018 » Breviar statistic
În anul 2017, cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost de 10,3 miliarde de lei, reprezentând 1,2% din PIB, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). La nivel național, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost înregistrate în domeniul deșeurilor la producătorii specializați, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor pe domeniul deșeurilor.
La nivel național, cele mai mari investiții pentru protecția mediului au fost înregistrate în domeniul gestionării apelor uzate la administrația publică, acestea reprezentând 72,0% din totalul investițiilor pe domeniul gestionării apelor uzate.
La nivel național, ponderea investițiilor administrației publice a reprezentat 50% în totalul investițiilor pentru protecția mediului, urmate de cele ale investițiilor producătorilor nespecializați (38,5%) și de investițiile producătorilor specializați (11,5 %). În domeniul producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze și apă caldă s-au înregistrat 30,1% din cheltuielile pentru protecția mediului a producătorilor nespecializați, în timp ce în sectorul industria prelucrătoare s-au realizat 25,8%, iar sectorul captarea, tratarea și distribuția apei a cheltuit 19,3%.
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deșeurilor (57,5% din totalul cheltuielilor pentru protecția mediului la nivel național), urmate de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (18,3%) și de cheltuielile pentru protecția aerului (10%).
Potrivit INS, cheltuielile la nivel național pentru protecția mediului includ: investițiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activități proprii de protecția mediului) și alte cheltuieli ale administrației publice (subvenții acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecția mediului de la terți).
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane