Câştigul salarial mediu nominal net, 2.629 lei în decembrie 2017
Numărul 5, 13-19 feb. 2018 » Breviar statistic
Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în decembrie 2017, 2.629 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 6,7% şi cu 11,7% comparativ cu decembrie 2016, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în ultima lună a anului anterior, 3.662 lei, cu 6,8% mai mare decât în noiembrie 2017. Conform INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (9.239 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.481 lei).
În decembrie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna anterioară. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat după cum urmează: cu 92,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 67,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; între 20,0% şi 35,5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia cărbunelui superior şi inferior, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică, tranzacţii imobiliare. Cele mai semnificative scăderi (între 1,5% şi 3,0%) s-au consemnat în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, transporturi aeriene, fabricarea echipamentelor electrice, alte activităţi industriale n.c.a.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+2,9%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Indicatorul a scăzut în învăţământ (cu 4,3%) ca urmare a începerii vacanţei şcolare şi reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc