Instrucțiunile de completare a documentului administrativ în format electronic (e-DA) utilizând aplicația EMCS-RO-Mișcări de control al mișcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize, publicate în Monitorul Oficial
Numărul 45, 16-22 nov. 2022 » Curier legislativ
Au fost stabilite Instrucțiunile de completare a documentului administrativ în format electronic (e-DA) utilizând aplicația EMCS-RO-Mișcări de control al mișcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize, ca urmare a publicării, în Monitorul Oficial nr. 1.107 din 17 noiembrie 2022, a Ordinului nr. 5.964/2022 al președintelui Autorității Vamale Române. EMCS-RO-Mișcări este aplicația de control al mișcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize, bazată pe transmiterea electronică a datelor, structurate în conformitate cu standardele agreate ale mesajelor. Aceste mesaje nu înlocuiesc documentele pe suport hârtie și formalitățile care se efectuează potrivit art. 402 alin. (6)—(8) din Codul fiscal. Neîndeplinirea obligațiilor privind emiterea și transmiterea unui e-DA atrage aplicarea măsurilor legale care se impun, potrivit Codului fiscal și Normelor.
În mișcarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize, locul de expediere este un antrepozit fiscal sau un BV unde produsele au fost puse în liberă circulație, iar primitorul este un operator economic autorizat să primească produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize, un destinatar scutit în sensul art. 395 din Codul fiscal sau un loc unde produsele accizabile părăsesc teritoriul Uniunii Europene.
Expeditorul este obligat să trimită, prin sistemul informatizat, e-DA înainte de expedierea produselor. Principalele documente electronice utilizate în aplicația EMCS-RO-Mișcări pe baza cărora se generează mesaje sunt: a) e-DA; b) cerere de anulare; c) cerere de schimbare a destinatarului și, implicit, a locului inițial de destinație; d) cerere de transbordare; e) raport de primire – înregistrarea rezultatului controlului la destinație; f) cerere de divizare; g) cerere de atenționare/respingere; h) explicații privind diferențele cantitative (minusuri sau plusuri); i) explicații privind întârzierea; j) raport de control; k) raport de eveniment.
În aplicația EMCS-RO-Mișcări, mesajele se transmit automat, astfel: ● între operatorii economici din România autorizați să expedieze produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/ exceptare de accize și operatorii economici autorizați să primească produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/ exceptare de accize, via autoritatea vamală teritorială în a cărei arie de competență se află expeditorul, respectiv primitorul; ● între operatorii economici din România autorizați să expedieze produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/ exceptare de accize și un birou vamal (BV) de export, unde operatorul economic întocmește formalitățile de export, via autoritatea vamală teritorială în a cărei arie de competență se află expeditorul; ● între operatorii economici din România autorizați să expedieze produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize și operatorii economici din alte state membre autorizați să primească produse accizabile în regim suspensiv de accize, via autoritatea vamală teritorială în a cărei arie de competență se află expeditorul; ● între operatorii economici din alte state membre autorizați să expedieze produse accizabile în regim suspensiv de accize și operatorii economici din România autorizați să primească produse accizabile în regim suspensiv de accize, via autoritatea vamală teritorială în a cărei arie de competență se află primitorul; ● între operatorii economici din alte state membre autorizați să expedieze produse accizabile în regim suspensiv de accize și un birou vamal de export situat în România, dacă, prin excepție, operațiunea de export se derulează printr-un birou vamal din România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial