Instrucțiunile privind depunerea la autoritatea vamală a declarațiilor referitoare la numerarul însoțit sau neînsoțit, care intră sau iese din UE, publicate în Monitorul Oficial
Telex » Știri 14 decembrie 2021
În Monitorul Oficial nr. 1.176 din 13 decembrie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 1.958/2021 al ANAF pentru aprobarea Instrucțiunilor privind depunerea la autoritatea vamală a declarațiilor referitoare la numerarul însoțit sau neînsoțit, modelul și modul de emitere a deciziei autorității vamale prevăzute la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005. Potrivit actului normativ, purtătorii care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult declară numerarul respectiv la biroul vamal prin care aceștia intră sau ies din UE, conform prevederilor art. 3 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind controlul numerarului care intră sau iese din Uniune și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.889/2005.
Numerarul neînsoțit în valoare de 10.000 euro sau mai mult, care intră sau iese din Uniune, se declară la biroul vamal prin care acesta intră sau iese din Uniune, conform prevederilor art. 4 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului.
Formularele de declarație se pun gratuit la dispoziția persoanelor, la cerere, de birourile vamale.
Actul normativ mai prevede, între altele, că decizia de reținere temporară a numerarului prevăzută la art. 7 din Regulamentul (UE) 2018/1.672 al Parlamentului European și al Consiliului se emite de biroul vamal unde au fost constatate situațiile prevăzute la art. 7 alin. (1) din același regulament. Decizia respectivă se emite în două exemplare, dintre care un exemplar se înmânează/se comunică persoanei de la care a fost reținut temporar numerarul însoțit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neînsoțit sau reprezentantului acestora, iar un exemplar se păstrează de biroul vamal emitent, împreună cu copia documentelor de identitate ale purtătorului numerarului însoțit, a documentelor de transport sau a altor documente relevante care au stat la baza măsurii de reținere.
Decizia de reținere temporară a numerarului cuprinde motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse de biroul vamal. Expunerea de motive conține constatările biroului vamal, prezentate clar, concis și lizibil, fără detalieri inutile, astfel încât să rezulte motivul de fapt și temeiul de drept care au stat la baza fundamentării măsurii dispuse. Se are în vedere indicarea datei, a locului unde a fost constatată fapta și a altor date relevante precum ruta, mijlocul de transport, locul unde a fost găsit numerarul. Numerarul reținut este consemnat în funcție de categorie, respectiv valută, instrumente negociabile la purtător sau mărfuri utilizate ca rezerve de valoare cu un grad ridicat de lichiditate, carduri preplătite.
Biroul vamal efectuează verificări privind numerarul reținut temporar pentru a stabili dacă împrejurările cazului justifică reținerea în continuare a acestuia. În situația în care biroul vamal decide să prelungească perioada de reținere temporară, emite o decizie de prelungire a termenului de reținere temporară a numerarului, înainte de împlinirea termenului stabilit inițial. Decizia cuprinde motivarea corespunzătoare a măsurii dispuse și se comunică persoanei de la care a fost reținut temporar numerarul însoțit, respectiv expeditorului/destinatarului numerarului neînsoțit sau reprezentantului acestora. În decizia de prelungire a termenului se indică decizia prin care s-a dispus măsura inițială de reținere temporară a numerarului. În funcție de necesitatea și de proporționalitatea prelungirii termenului de reținere temporară se stabilește numărul de zile privind prelungirea măsurii inițiale.
Deciziile emise de biroul vamal pot fi atacate potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial