Întărirea verificărilor de securitate la granițele Europei
Numărul 41, 31 oct. - 6 nov. 2017 » Lumea în care trăim
Parlamentul European (PE) a aprobat un sistem electronic comun pentru verificări mai rapide la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor din afara UE. „Noul sistem Entry/Exit (intrare/ieșire – EES) va înregistra informații privind cetățenii non-UE – nume, document de călătorie, amprente, imagini faciale, data și locul intrării, ieșirii sau respingerii cererii de intrare în spațiul Schengen. Acest sistem se va aplica atât călătorilor care au nevoie de vize, cât și celor care nu au nevoie pentru o perioadă de 90 de zile, care trec granițele externe ale spațiului Schengen”, se precizează într-un comunicat al PE.
EES va facilita verificarea respectării duratei de ședere aprobate – 90 sau 180 de zile. Sistemul va înlocui ștampilarea manuală a pașapoartelor și va accelera trecerea frontierelor, facilitând și identificarea celor care depășesc duratele legale, precum și furturile de documente și identități.
„Datele vor fi păstrate timp de trei ani, iar pentru cei care depășesc perioadele legale – cinci ani. Datele arhivate în EES pot fi consultate în scopuri de prevenire, detectare sau investigare a infracțiunilor de terorism sau alte fapte grave”, se arată în comunicat.
Noul sistem va înregistra diferite date și va pune la dispoziția punctelor de control la granițele externe informații necesare pentru a opri intrări ilegale și a identifica depășirea perioadelor legale.
Informațiile arhivate în noul sistem vor fi accesibile autorităților de frontieră și celor care administrează vizele. PE precizează, totodată, că datele vor fi disponibile și pentru Europol, iar autoritățile naționale pentru probleme de azil nu vor avea acces la EES.
Bulgaria și România vor participa la EES, sistemul urmând să fie aplicat atât de statele membre care aplică deplin regulile Schengen, cât și de statele care nu se află în această situație, dar pentru care, printre altele, evaluarea Schengen a fost definitivată și a fost conferit acces pasiv la sistemul de informații privind vizele (VIS).
EES va fi operațional în 2020.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane