Inteligenţa artificială, folosită pentru a prezice succesul filmelor
Numărul 44, 13-19 nov. 2018 » Conectarea la era digitală
Casa de filme 20th Century Fox vrea să analizeze audienţa filmelor înainte ca acestea să fie lansate, folosind în acest scop inteligenţa artificială, informează News.ro.
Cercetătorii care lucrează pentru cunoscuta casă de filme americană au publicat un articol în care explică cum vor să analizeze trailerele filmelor folosind învăţarea mecanică.
Un algoritm artificial analizează fiecare cadru al unui trailer pentru un viitor film, atribuind etichete elementelor şi evenimentelor pe care le observă. Datele astfel rezultate sunt comparate cu cele generate de alte trailere. Pornind de la ideea că filmele similare atrag aceleaşi categorii de spectatori, cercetătorii vor să înţeleagă exact la ce filme se uită diversele categorii de oameni pentru a şti, în final, ce filme să producă.
Într-un parteneriat cu Google, care pune la dispoziţia 20th Century Fox serverele companiei şi acces la platforma de inteligenţă artificială TensorFlow, a fost creat un sistem experimental de prezicere a audienţei şi de recomandări, botezat Merlin.
Prin analizarea cadru cu cadru a trailerelor, Merlin le spune cercetătorilor nu doar ce elemente şi acţiuni apar, ci şi cât şi unde apar.
Rezultatele de până acum sunt mixte. Merlin a reuşit să depisteze corect multe dintre filmele pe care audienţa unui anumit film le-ar prefera, dar a dat şi sugestii mai greu de justificat prin logica umană.
De exemplu, Merlin a spus că cei care au văzut filmul Logan ar fi interesaţi şi de Legenda lui Tarzan, ceea ce i-a surprins inclusiv pe oamenii de ştiinţă.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile