Inteligența Artificială generează beneficii semnificative în guvernarea digitală, dar nu suficiente în a produce schimbări sistemice
Numărul 6, 19-25 feb. 2025 » Conectarea la era digitală
Investițiile în guvernarea digitală, serviciile bazate pe date și pe Inteligența Artificială (AI) generează beneficii semnificative, dar nu sunt suficiente pentru a produce schimbări sistemice, relevă rezultatele unui raport Economist Impact, citat de Agerpres. Raportul realizat la solicitarea SAS arată că designul organizațional adaptabil și transformarea digitală reprezintă strategiile-cheie pentru creșterea productivității - ambele cu o importanță aproape egală.
Cu toate acestea, peste un sfert dintre respondenți susțin că nu există în prezent inițiative de creare a unor structuri organizaționale adaptive și nici investiții în transformarea digitală, ceea ce ar putea împiedica eforturile de îmbunătățire a productivității.
Guvernele sunt, în mod justificat, prudente în ceea ce privește asumarea riscurilor, astfel că 70% din totalul celor chestionați afirmă că organizația lor adoptă noi tehnologii doar după ce acestea și-au dovedit eficacitatea în alte organizații.
De asemenea, preocupările legate de confidențialitatea datelor (75%) și constrângerile bugetare (64%) sunt considerate obstacole majore în adoptarea cu succes a noilor tehnologii. În plus, 47% dintre respondenți au menționat dificultățile în măsurarea productivității drept o barieră în calea reformelor. În schimb, 90% dintre cei intervievați consideră că tehnologiile digitale oferă mai multe beneficii decât riscuri pentru organizația lor.
Potrivit sursei citate, majoritatea respondenților este de părere că AI va avea un impact semnificativ sau critic asupra îmbunătățirii productivității în organizația lor în următorii trei ani. Cele mai promițătoare utilizări ale AI în administrația publică includ analiza predictivă (66%) - utilizată pentru anticiparea și gestionarea riscurilor - și prevenirea fraudelor cibernetice (54%), o necesitate într-un peisaj financiar tot mai complex.
Totodată, aproape jumătate dintre respondenți (49%) au identificat externalizarea către furnizori externi drept una dintre cele mai eficiente strategii pentru creșterea productivității.
În ceea ce privește reformele în domeniul productivității, 15% dintre cei chestionați au declarat că angajații și managerii sunt implicați în determinarea nevoilor, selectarea tipului de tehnologie (14%) și implementarea tehnologiei (36%).
De asemenea, respondenții la sondaj au menționat satisfacția angajaților (58%) ca unul dintre parametrii utilizați în cadrul organizației lor pentru a măsura productivitatea, urmat de satisfacția cetățenilor (56%).
Raportul „Reimagining the Future of Public Sector Productivity” se bazează pe un sondaj global realizat în rândul a peste 1.550 de angajați guvernamentali și din domeniul sănătății publice din 26 de țări din America, Europa, Asia-Pacific și Orientul Mijlociu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc