Inteligența artificială poate să anime orice portret îi este oferit ca model
Numărul 19, 28 mai - 2 iunie 2019 » Roza vânturilor
Inteligența artificială poate să anime chipul Giocondei și orice portret îi este oferit drept model, arată platforma britanică The Register, citată de Mediafax. Astfel, un cod video folosit de o formă de inteligență artificială poate să transpună în mișcare tablouri, fotografii sau imagini ale unor celebrități de mult dispărute, dar și selfie-uri de pe Facebook. O demonstrație a capacității programului a folosit imaginea Giocondei, celebră pentru expresia enigmatică, și rezultatul seamănă cu unul dintre tablourile mișcătoare din seria Harry Potter. Eroina tabloului lui Da Vinci întoarce capul, pronunță cuvinte și clipește. (youtu.be/p1b5aiTrGzY). Tehnologia a fost dezvoltată de un grup de cercetători de la Centrul IA Samsung și de la Institutul de tehnologie și știință Skolkovo de la Moscova.
Ideea nu este tocmai nouă, dar a uimit modul în care, de această dată, sistemul nu mai are nevoie de o multitudine de exemple de probă și de repere complicate, fiindu-i suficientă o singură imagine. Așa se face că noua tehnologie funcționează în cazul unui tablou precum Gioconda.
Deocamdată, rezultatele cercetării nu au afectat pe nimeni în mod neplăcut dar, în ciuda faptului că sunt impresionante, au trezit destulă îngrijorare. Nu este vorba atât despre faptul că oamenii s-ar speria dacă ar vedea că un tablou străvechi prinde viață în muzeu, cât despre faptul că programul poate să transpună în mod realist imagini ale unor persoane în contexte care să le defavorizeze. „Este ușor să îți imaginezi că imaginea ta de profil de pe rețelele sociale poate fi transformată într-o păpușă virtuală care face sau spune lucruri care îți sunt străine”, spun jurnaliștii de la The Register.
(Sursa foto: www.youtube.com)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice