Inteligența artificială reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru specialiștii în securitate IT
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Conectarea la era digitală
Peste jumătate (57%) dintre specialiștii în securitate IT, chestionați cu ocazia unui studiu global efectuat de Bitdefender, au susținut că s-au confruntat cu o breșă de securitate sau o scurgere de date pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce indică o creștere cu 6% comparativ cu 2023, și aproape toți respondenții (96%) au considerat avansul inteligenței artificiale generative (GenAI) o amenințare. De asemenea, peste o treime (36%) au spus că utilizarea tehnologiilor AI pentru manipularea sau crearea de conținut fals de tip deepfake constituie o amenințare foarte serioasă, conform unui comunicat citat de Agerpres.
În același timp, menționează sursa citată, 74% dintre cei intervievați s-au declarat încrezători în abilitățile colegilor de departament de a identifica un atac de tip deepfake audio sau video, în timp ce doar 21% și-au manifestat îndoiala că ar fi capabili de a le depista. Studiul mai arată că aproape trei sferturi dintre specialiștii IT (74%) au remarcat o creștere a gradului de sofisticare al atacurilor de tip phishing, care se află pe primul loc în topul amenințărilor de securitate (33%). Pe locul doi se află vulnerabilitățile software și amenințările zero-day (32%), urmate de atacurile de tip ransomware (29%).
În ceea ce privește amenințările tot mai complexe care vizează mediile cloud, 39% dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de politicile de gestionare a identității și accesului (IAM), urmate de riscurile de conformitate (38%).
Printre principalele probleme identificate la nivelul organizației se numără respectarea conformității reglementărilor din domeniu (28%), extinderea capacităților pe mai multe medii (27%) și incompatibilitatea cu alte soluții de securitate (25%).
Totodată, potrivit rezultatelor din studiu, mai puțin de jumătate dintre specialiștii IT (45%) au susținut că efectuează audituri și evaluări în mod constant, în timp ce 57% dintre ei că realizează aceste monitorizări ale riscurilor la nivel intern, iar 42% că apelează la serviciile unor experți.
O altă provocare care continuă să persiste în domeniul securității cibernetice este cea legată de lipsa de resurse umane. Astfel, trei din cinci specialiști în securitate IT (64%) au spus că intenționează să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni (un procent cu un sfert mai mare față de rezultatele studiului de anul trecut). Acest aspect este corelat cu faptul că 70% dintre ei au susținut că este necesar să lucreze în weekenduri din cauza provocărilor de securitate pe care compania lor le întâmpină.
"Indiferent de industrie, companiile se confruntă cu provocări nemaiîntâlnite cauzate de creșterea suprafeței de atac, a vulnerabilităților zero-day, a configurațiilor greșite din cloud și a noilor amenințări generate de AI. Rezultatele acestui studiu evidențiază necesitatea unei abordări de securitate cibernetică care include prevenirea amenințărilor, protecție, detecție și răspuns la incidente în toate mediile, inclusiv la nivelul infrastructurii cloud, a serviciilor și a lanțurilor de aprovizionare. Obiectivul unei securități cibernetice eficiente nu este doar stoparea atacurilor, dar și scăderea riscurilor și optimizarea resurselor (oameni și tehnologii) pentru a reduce presiunea asupra echipelor de securitate", a declarat Andrei Florescu, președinte și general manager pentru soluții de business în cadrul Bitdefender, citat în comunicat.
Studiul a fost realizat la comanda Bitdefender de către Censuswide pe un eșantion de peste 1.200 de profesioniști în securitate informatică, în perioada martie - mai 2024. Respondenții lucrează în poziții care variază de la manageri până la directori de securitate a informațiilor (CISO), în companii cu peste 1.000 de angajați din Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Singapore.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial