Interviu cu Vasilică Marin, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Călărași
Numărul 48, 11-17 dec. 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
„Este important să fii însoțit în permanență de dorința de a evolua cât mai mult pe scara ierarhiei calitative a profesiei, evident, cu strict necesara recunoaștere socială a ceea ce ai realizat mai mult și mai bine”
Alexandra Rizea: Vă rugăm să oferiți cititorilor, la începutul acestui interviu, un „film” al evoluției dvs. profesionale, cu accent pe motivațiile opțiunii pentru contabilitate și pe „secvențele” care au avut cea mai mare importanță în această evoluție.
Vasilică Marin: Am fost atras, încă din timpul școlii generale, de „jocul cifrelor”, bucurându-mă de susținerea și convingerea profesorilor că pot urma cu succes studiile în domeniul economic. Așa am decis să pornesc pe acest drum. Am beneficiat de ajutorul cadrelor didactice specializate și, astfel, am reușit, în timpul facultății, să aprofundez cunoștințele legate de contabilitate. După terminarea cursurilor, am lucrat în cadrul unei societăți comerciale, unde am condus departamentul de contabilitate. Aici am aplicat cunoștințele acumulate, în prezent fiind administratorul firmei mele de expertiză contabilă. Dacă ar fi să conturez o imagine de ansamblu a ceea ce am învățat și aplicat, atunci aș menționa că pasiunea, meticulozitatea, dorința de a comunica, de a mă implica în rezolvarea unor situații mai dificile, mai complicate și de a le gasi rezolvarea, magnetismul exercitat de cifre, stăpânirea de sine, nevoia de ordine interioară, simțul măsurii, setea de cunoaștere și, nu în ultimul rând, speranța că voi urca, în timp, cât mai sus pe scara performanțelor, s-au împletit, au fuzionat și au stat la baza opțiunii și, apoi, a modului în care mi-am exercitat profesia. Cum orice profesie are riscurile ei, pot spune că au existat, la începutul carierei, emoții, ezitări, dileme, dar toate acestea m-au motivat să merg mai departe, să descopăr căile pe care le pot urma pentru a duce la bun sfârșit ceea ce mi-am propus.
Ce anume rezultă din parcursul profesional pe care l-ați descris ca „lecții” de viață și de muncă pentru colegii debutanți, precum și pentru cei care vor dori să devină experți contabili?
Cred că orice profesie implică efort, dăruire, sacrificiu din partea fiecăruia. În această profesie, ca să culegi roade bogate, trebuie să semeni perseverență, ambiție, corectitudine, sinceritate, abilități de comunicare și, nu în ultimul rând, confidențialitate. Este nevoie să te înarmezi cu multă rabdare, deoarece realizările, satisfacțiile pe care acestea le generează pot să apară imediat sau treptat. Depinde de fiecare cum reușește să își gestioneze resursele, să își valorifice potențialul, pentru a crea un climat adecvat, pentru a obține rezultate cât mai bune, în timp cât mai scurt. De fapt, cred că noțiunea de contabilitate, care înglobează mai multe informații provenite din mediul economic, reprezintă un ansamblu de cunoștințe în materie de drept, fiscalitate, marketing, management, informatică și etică profesională.
Când ați devenit membru al CECCAR și ce repere au marcat activitatea dvs. în organismul profesional al tuturor contabililor români?
În urma susținerii examenului de aptitudini și promovării acestuia, am devenit membru al CECCAR în anul 2012. Participarea la diversele activități ale filialei CECCAR, la Conferința Națională și Congresul CECCAR, mi-a deschis orizonturi tot mai largi atât în sfera cunoștințelor, a perceperii corecte a fenomenelor economico-sociale, cât și în practica exercitării profesiei. În același timp, aceste evenimente mi-au permis să-mi îmbogățesc și să-mi perfecționez metodele de lucru, nu în ultimul rând în relațiile directe cu clienții, relații bazate și pe principiile și regulile privind comportamentul etic promovate de CECCAR. Fiecare dintre elementele enumerate și toate la un loc au constituit și constituie puncte de reper în activitatea mea, punându-și amprenta asupra întregii mele cariere.
În continuarea aceleiași idei, vă rugăm să relevați măsura în care calitatea de membru al CECCAR v-a permis și vă permite să vă întăriți prestigiul și autoritatea de care vă bucurați în rândurile clienților și ce anume considerați că este mai important pentru a atinge acest deziderat în viitor.
Calitatea de membru al CECCAR a contribuit într-o măsură considerabilă la consolidarea prestigiului și autorității în rândul clienților, deoarece a reprezentat o veritabilă încununare a eforturilor depuse până în acel moment, un atu în cartea mea de vizită. Am înțeles mai profund că, de-a lungul vieții, mereu este loc de mai bine, iar de-a lungul carierei trebuie să tindem să atingem un nivel tot mai apropiat de cele mai înalte cote ale profesiei. Este important să ai încredere în forțele proprii și să fii însoțit în permanență de voința, de dorința de a evolua cât mai mult pe scara ierarhiei calitative a profesiei, evident, cu strict necesara recunoaștere socială a ceea ce ai realizat mai mult și mai bine.
În contextul conturat de considerațiile pe care le-ați expus până acum, vă propunem să vă referiți la modul în care, atât personal, cât și la nivelul filialei, se va acționa pentru promovarea noilor tehnologii, a gândirii integrate, pentru continua îmbunătățire a calității serviciilor prestate clienților.
Potrivit dezbaterilor și concluziilor recentului Congres al profesiei contabile, pentru îmbunătățirea calității serviciilor prestate clienților, în contextul evoluției tehnologice și schimbărilor generate de procesul de globalizare, avem datoria să conștientizăm necesitatea imperioasă de a ne afla mereu în mijlocul realităților în continuă mișcare și să ne străduim să găsim rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm pe o scară mai înaltă a exigențelor de ordin calitativ. Contează foarte mult să fii un bun receptor și, în același timp, un bun comunicator, ca să reușești să cunoști și să înțelegi problemele fiecărui client și să explici, în detaliu, orice modificare – informatică sau fiscală – care influențează, în mod direct, activitatea acestuia. Totodată trebuie să fii angrenat în permanență în „jocul evoluției informatice și financiar-contabile” atât pe plan național, cât și internațional. Ca să obții rezultate tot mai bune în timp util, în concordanță cu legislația actuală, în dinamica ei, se impune să acționezi astfel încât clientul să poată beneficia, totdeauna, de servicii de calitate, ireproșabile, integrate. Trebuie să existe o permanentă comunicare, o legătură indisolubilă, relații interactive, o transparență totală. Cu siguranță că, în acest mod, vom obține, împreună, efectul scontat. Tocmai din perspectiva lucrărilor Congresului profesiei contabile vom urmări, la nivelul filialei și fiecare membru în parte, să contribuim la consolidarea unui mediu propice bunei desfășurări a activității de contabilitate, care să aibă ca finalitate satisfacția clientului, care nu poate fi decât o rezultantă a modului în care fiecare ne exercităm profesia.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane