Interviu cu Voica Roșca, expert contabil, membră a Filialei CECCAR Călărași
Numărul 36, 24-30 sept. 2019 » Cariere. Drumul spre performanță
„Succesul se construiește cu pași mici, dar siguri, și cu răbdare, prin atitudine responsabilă, prin stabilirea unor scopuri clare, prin cunoaștere, perseverență și voință”
Interviu cu Voica Roșca, expert contabil, membră a Filialei CECCAR Călărași
Alexandra Rizea: Înainte de toate, vă rugăm să treceți în revistă principalele momente din cariera dvs., de la opțiunea pentru profesia contabilă până la rezultatele și preocupările din prezent.
Voica Roșca: Vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o de a vă acorda un interviu și voi încerca să răspund, cu mare drag. Vă pot spune că am urmat cursurile Liceului economic din Călărași, am fost angajată la Centrul de calcul din incinta Combinatului Siderurgic Călărași – compartimentul de programare. Din anul 2000, am îmbinat programarea cu contabiliatea și m-am atașat, pentru toată viața, de această frumoasă profesie. Ușor, am luat decizia de a mă implica în cunoașterea profesiei de contabil la un nivel tot mai cuprinzător. Am avut posibilitatea să învăț lucrând la firme mari, unde am colaborat cu specialiști de înaltă clasă în domeniul contabilității și auditului. Între timp, am continuat cursurile Facultății de Contabilitate și, apoi, pregătirea pentru a deveni expert contabil.
A fost un parcurs profesional interesant, care, cu siguranță, v-a permis să cunoașteți tot mai bine în special sectorul privat din economie…
Așa este. Doresc să precizez că practic acestă profesie cu mare placere. În timp, am străbătut, astfel, pas cu pas, drumul spre înființarea propriului birou de contabilitate. Din 2007, îmi administrez propria firmă de expertiză și contabilitate. În acest fel, practic o profesie e care îți asigură independența financiară. Pe de altă parte, e o profesie care te obligă continuu să înveți ceva nou, să-ți împrospătezi cunoștințele, să le actualizezi la noile reglementari.
Întrucât ați relevat legătura strânsă dintre propria evoluție în profesie și ceea ce este definitoriu pentru dinamica științei și practicii contabile, în ansamblu, vă propunem să identificați ceea ce este mai important în conexiunea dintre cele două procese.
În primul rând, trebuie să fii un om serios în munca pe care o faci. Să te implici, să fii de acord să renunți la o parte din timpul tău liber, pentru că această muncă presupune uneori o activitate desfășurată mai mult de opt ore pe zi. În plus, trebuie să te ții mereu la curent cu ceea ce este nou, să rămâi profesionist pe întreg parcursul carierei, pentru că altfel poți „pierde trenul” în alte condiții. A avea succes în carieră înseamnă a fi și un om de caracter. Să fii un profesionist de succes înseamnă să fii, în primul rând, un om complex și, în același timp, echilibrat. Sunt de părere că succesul se construiește cu pași mici, dar siguri, și cu răbdare, prin atitudine responsabilă, prin stabilirea unor scopuri clare, prin cunoaștere, perseverență și voință.
Pentru că ați evocat toate aceste cerințe, cum s-au materializat ele în raportul dintre aspirații și rezultate?
Să am propria afacere a fost idealul vieții mele profesionale și am reușit să-l ating. Am tratat fiecare afacere pentru care am preluat contabilitatea ca pe propria afacere și am acționat cu bună-credință în interesul clientului. Eu cred că pentru orice profesie trebuie să ai vocație și să iubești ceea ce faci. Iubesc oamenii, în general, și îmi e foarte drag când îmi calcă pragul biroului și mă întreabă, mai întâi, cum mă simt, dacă „mai pot”, dacă toate sunt bune și, apoi, discutăm despre problemele de contabilitate. Așa cred că putem, zi de zi, să mergem mai departe în pofida tuturor dificultăților, să învingem oboseala care de multe ori ne dă de furcă, deoarece în zi de lucru sau de sărbătoare noi suntem la birou și lucrăm. Este dificil în ziua de astăzi să ții pasul cu problemele care apar inevitabil în cadrul oricărei societăți, să încerci să le fii alături și să îi ajuți pe clienți să depășescă greutățile, ca, apoi, să te întorci la ale tale probleme și treburi cotidiene.
Pe baza considerațiilor evocate, ce loc atribuiți calității de membru al CECCAR în contextul acțiunilor inițiate de filială în vederea satisfacerii, în tot mai bune condiții, a cerințelor pieței contabile din județul Călărași?
Un loc important îl atribui membrilor Filialei CECCAR Călărași; datorită lor am luat hotărârea de a merge pe acest drum și le mulțumesc. Am făcut din „meseria” aceasta o pasiune... nu m-a dezamăgit niciodată, nu m-a „lăsat baltă” niciodată. Este activitatea pe care o desfășor din toată inima și care știu că mi se potrivește ca nimic altceva. Apartenența la CECCAR oferă clienților o mai mare încredere în cunoștințele noastre, o susținere permanentă în ceea ce privește experiența, atât în fața instituțiilor, fie ele de control sau de coordonare a activității economice, cât și în rândurile clienților care doresc cu prioritate să colaboreze cu persoane care au la bază câțiva ani vechime și care pot oferi servicii la nivelul așteptat.
În continuarea celor subliniate de dvs., cum se reflectă, în practică, implicarea filialei CECCAR, a fiecărui membru al acesteia, în conceperea și realizarea programelor de dezvoltare mai accelerată a județului Călărași? Care sunt modalitățile de implicare și efectele ei din ultima perioadă?
Împreună cu colegii noștri și prin implicarea filialei au fost inițiate întâlniri la nivelul mai multor instituții, printre care Tribunalul Călărași, Administrația Județeană a Finanțelor Publice, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă la care au participat atât administratori de societăți comerciale, cât și alte persoane intersate de situația economică, precum și de prevederile legislative. Ținând cont că în zonă se investește destul de puțin, iar localnicii cu greu reușesc să facă față propriilor probleme financiare, precum și exigențelor unei piețe tot mai competitive, CECCAR, prin colegii contabili și prin implicarea filialei, împreună cu instituțiile publice, încercăm să oferim întreprinzătorilor și managerilor spijin, îndrumare spre accesarea unor programe care, într-o măsură tot mai mare, le-ar putea susține afacerea.
Dacă aveți în vedere ceea ce s-a realizat până acum, atât în plan județean, la nivelul filialei, cât și în plan personal, la ce concluzii ați ajuns în privința adaptării cunoștințelor și metodelor de lucru ale profesioniștilor contabili la exigențele erei digitale? Din această perspectivă, cum se intenționează, pe ambele planuri, să se acționeze pentru transformarea provocărilor noilor tehnologii în oportunități de ordin practic, operațional?
Într-adevăr, profesia contabilă, în prezent, se confruntă cu o serie de provocări care, cu siguranță, vor rămâne de actualitate pe termen lung. Însă aș dori să mă opresc la cea pe care eu o consider ca fiind cea mai mare provocare în acest moment pentru profesia noastră – digitalizarea. Atât la nivel de profesie, cât și la nivelul mediului antreprenorial și, extins, la nivelul întregii societăți, avansul rapid al tehnologiei necesită adaptarea, în același ritm, la cerințele, la așteptările din piață. Tocmai acestea stau la baza strategiei CECCAR din ultimii ani, de adaptare a Programului Național de Dezvoltare Profesională Continuă la cerințele prezentului și viitorului. Tehnologia reprezintă un veritabil motor al progresului tuturor sectoarelor de activitate, la nivelul întregii societăți. În era digitalizării, noi, profesioniștii contabili, avem datoria de a ne însuși cât mai bine noile tehnologii, ca instrumente obligatorii de lucru în vederea promovării serviciilor integrate.
Cum se reflectă în practică toate aceste cerințe?
Datorită volumului mare de informații, toate operațiunile de culegere, prelucrare, stocare a datelor, de editare a raportărilor nu ar mai fi posibile, în condiții optime, fără programe informatice și servicii online. Conștientizăm faptul că trăim într-o perioadă în care tehnologia a avansat foarte mult și informațiile pot fi culese mult mai ușor folosind motoare de căutare. Tehnologia ne permite transferul datelor mult mai rapid, informația circulă repede, specializarea este accesibilă mai multor categorii de persoane, ceea ce determină și dezvoltarea spiritului competitiv, contribuind, totodată, la promovarea aptitudinilor sociale de comunicare. Ne aflăm în plină eră digitală și, astfel, am constatat personal că nu mai pot concepe desfășurarea activității noastre fără ajutorul noilor tehnologii. Ele reprezintă o mare provocare, astfel că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, noi, profesioniștii contabili, nu vom mai efectua operațiile repetitive, ci ne vom concentra asupra elementelor de analiză și sinteză, ceea ce va însemna ridicarea profesiei pe o treaptă superioară.
Cum se va asigura nu numai menținerea pozițiilor actuale, ci și extinderea lor pe piața serviciilor contabile?
În acest context, nu cred că este cazul să mai amintesc rolul și importanța specialistului contabil, în slujirea interesului public. Se știe prea bine că raportările contabile stau la baza informării publice, a deciziilor investitorilor și la scara întregii economii, prin servicii contabile de calitate, desfășurate cu profesionalism, într-un spirit de încredere și de comportament etic ireproșabil. Subliniez doar că utilizarea cunoștințelor și competențelor, în mod constructiv, ne-ar putea aduce o doză suplimentară de speranță în complicatele vremuri pe care le trăim. Uite, de aceea am vrut să devin contabil! Și închei cu un citat: „În a șaptea zi a săptămânii, în loc să se odihnească, Dumnezeu a creat... contabilul. Apropriindu-se de el, l-a binecuvântat și i-a spus: fii sănătos și prolific, înmulțește-te, domină industria, comerțul, afacerile și tot ceea ce se mișcă pe fața pământului...”. Și astfel, așa cum a spus Göethe, „contabilitatea este una dintre cele mai ingenioase creații ale spiritului uman”.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial