Între 20-22 septembrie, ARCUB organizează o varietate de manifestări culturale cu prilejul „Zilelor Bucureștiului”
Numărul 37, 18-24 sep. 2024 » Roza vânturilor
În zilele de 20, 21 și 22 septembrie 2024, Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, marchează 565 de ani de la prima atestare documentară a orașului printr-o serie de evenimente culturale, artistice și educative, organizate sub egida Zilelor Bucureștiului, atât la sediul ARCUB – Hanul Gabroveni, cât și în locații emblematice din centrul Capitalei, pe Calea Victoriei și în Piața George Enescu. „Menit să reflecte diversitatea culturală și artistică a orașului, programul celor trei zile de sărbătoare include seri excepționale de concerte live, spectacole de teatru, expoziții și activități interactive pentru publicul de toate vârstele”, menționează organizatorii, într-un comunicat.
♦ Bucharest Music Film Festival (14-22 septembrie 2024), în Piața George Enescu
După șase zile magice de muzică live și film, în Piața George Enescu, programul celei de-a XII-a ediții a Bucharest Music Film Festival va culmina, în perioada 20-22 septembrie, cu reprezentații speciale susținute de ansambluri și artiști de prestigiu.
Vineri, 20 septembrie, Big Band Radio România și Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta Simonei Strungaru, dirijor și orchestrator, alături de legendarii artiști Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Teo Boar și Vlady Cnejevici vor completa atmosfera festivă a Bucureștiului, printr-un concert memorabil programat la ora 20:00.
Sâmbătă, 21 septembrie, începând cu ora 19:00, Orchestra New Hope, condusă de Octavian Lup, împreună cu violonistul Valentin Șerban și soprana Veronica Anușca, va transmite un mesaj de armonie și solidaritate prin muzică, în cadrul concertului „Romania for Peace”, finanțat de Ministerul Culturii.
Așteptată cu entuziasm de publicul Bucharest Music Film Festival, Orchestra Națională Radio, dirijată de Cristian Spătaru, alături de soprana Valentina Nafornița, va marca finalul celei de-a XII-a ediții a festivalului, duminică, 22 septembrie, de la ora 20:00, cu un concert grandios de muzică clasică.
De asemenea, cei mici sunt așteptați, duminică, 22 septembrie, la atelierul „Remi și Aventura Sunetelor: Tobele și ritmul, instrumente mici de percuție” unde copiii vor experimenta sunetele și ritmurile diverse, descoperind instrumente precum tobele, maracas și tamburine.
♦ „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” (21-22 septembrie), pe Calea Victoriei
Cel de-al 24-lea weekend pietonal din seria „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, cel mai amplu proiect outdoor al Capitalei, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București, în calitate de operatori zonali, are loc în contextul aniversar Zilele Bucureștiului.
Astfel, în cele două zile, Calea Victoriei va fi animată, între orele 10:00-21:00, cu spectacole de teatru, momente de acrobație și animație, concerte live, instalații și expoziții de artă, precum și activități interactive pentru copii.
♦ Expoziții de artă la ARCUB – Hanul Gabroveni
În perioada 20-22 septembrie, ARCUB oferă iubitorilor de artă prilejul de a vizita, gratuit, expozițiile deschise în spațiile Hanului Gabroveni, din str. Lipscani nr. 84-90.
▪ Expoziția „Retrospectiva Doru Drăgușin” (12 septembrie – 5 octombrie 2024) oferă publicului ocazia de a descoperi peste 50 de lucrări realizate de unul dintre cei mai importanți sculptori români. Sala Bolților a Hanului Gabroveni, deschisă în intervalul 12:00-20:00, oferă vizitatorilor prilejul de a admira lucrări de sculptură din bronz și lemn, grafică și pictură ce reflectă o parte din cariera impresionantă a artistului Doru Drăgușin. În cadrul Zilelor Bucureștiului, accesul vizitatorilor este gratuit în zilele de 20, 21 și 22 septembrie.
▪ Expoziția „Catalizator de Începuturi” se desfășoară în perioada 14 septembrie – 6 octombrie 2024 și este găzduită de ARCUB – Hanul Gabroveni, Sălile Coloanelor. Organizat de Asociația „Cred în România”, cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, proiectul reprezintă o rampă de lansare pentru tinerii artiști, oferindu-le șansa de a-și evidenția creațiile într-o expoziție de prestigiu și de a câștiga burse. Expoziția prezintă lucrări din sfera artelor vizuale și include fotografii, picturi, sculpturi, instalații, video, grafică, desen și formate digitale, opere realizate de 50 de tineri studenți sau absolvenți ai unor facultăți de artă sau arhitectură, selectați dintr-un număr de 300 de participanți. Programul de vizitare este între orele 12:00-20:00, iar accesul este gratuit.
▪ Chișinău la linia roșie – expoziție documentară (14 septembrie – 6 octombrie 2024), în Sala Cafenea a Hanului G
Expoziția documentează arhitectura istorică a orașului Chișinău și include texte informative, colaje din fotografii de epocă și recente, obiecte, pancarte și lucrări, înregistrări audio și video, referitoare la starea de conservare a clădirilor, menționând evenimentele recente care le-au complicat sau încununat destinul. Expoziția este parte a proiectului cultural „Dragă Chișinău”, o continuare a efortului realizat de Asociația Arbor de a populariza, în rândul publicului din România, valori ale culturii basarabene. Expoziția poate fi vizitată între orele 12:00-20:00, iar accesul publicului este liber.
▪ Balchik Art Residency (9 – 27 septembrie 2024), la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5).
Elite Art Gallery găzduiește expoziția artiștilor ce au participat la rezidența de creație de la Balcic ale căror lucrări surprind esența locului mediteranean, reinterpretat prin noi limbaje artistice.
Această inițiativă reprezintă o punte între trecutul artistic al Balcicului și inovația contemporană și are ca scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne, dar și valori deja consacrate.
Expoziția poate fi vizitată, cu acces gratuit, în cadrul Zilelor Bucureștiului, în ziua de vineri, 20 septembrie, în intervalul orar 11:00 – 19:00. Sâmbătă și duminică, spațiul expozițional este închis.
♦ Teatru la ARCUB – Hanul Gabroveni: spectacolul „RESPIRO – Vacanță pe acoperiș” (21 septembrie 2024, ora 19:00), la Sala Mare
Sâmbătă, 21 septembrie, începând cu ora 19:00, iubitorii de teatru pot marca această seară dedicată Zilelor Bucureștiului vizionând comedia dulce-amară „RESPIRO – Vacanță pe acoperiș”. Cu acest prilej, bilete pot fi achiziționate la preț special, profitând de oferta 1+1, disponibilă pe entertix.ro, arcub.ro și la casa de bilete ARCUB. Spectacolul, regizat de Corina Dragomir, prezintă o poveste captivantă despre violența domestică, autocunoaștere și speranță și are o distribuție de excepție, cu actori premiați la nivel național: Ada Navrot, Ioana Abur, Laura Vasiliu, Dorin Enache și Cătălina Nichitin.
♦ Expoziție de mașini retro, tururi ghidate
„URBAN EXPLORERS – NIGHT SESSION” | 19-21 septembrie 2024
În zilele de 20 și 21 septembrie, publicul este invitat la „Urban Explorers – Night Session”, o incursiune în istoria Bucureștiului, prin tururi ghidate, scenete de teatru, ateliere dedicate copiilor și o expoziție de mașini retro, organizate în cadrul proiectului „Seara Caselor de Patrimoniu”. Publicul va putea descoperi frumusețea și istoria unor case de patrimoniu mai puțin accesibile din București, într-un mod inovator, și va putea admira automobile clasice într-un decor istoric deosebit.
Astfel, vineri, 20 septembrie, de la ora 17:30, pe Str. Jean Louis Calderon din Capitală vor fi prezentate mașini retro, în cadrul unei expoziții realizate în colaborare cu ARCUB, sub egida proiectului Străzi deschise – București, Promenadă urbană, cu sprijinul Retromobil Club România. Detalii complete despre programul evenimentului „Urban Explorers – Night Session” sunt disponibile pe www.urbanexplorers.yvs.ro.
(Sursa foto: ARCUB@Andrei Petcu)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial