Întrunire VAT Expert Group: Discuții privind procesul de modernizare a sistemului de TVA la nivel european
Numărul 17-18, 5-18 mai 2020 » Agenda CECCAR
Membrii grupului consultativ al Comisiei Europene VAT Expert Group au avut o întrunire, în format online, la 11 mai a.c., reuniune la care a participat și reprezentantul CECCAR, conf. univ. dr. Adriana Florina Popa.
Cu acest prilej, în contextul acțiunilor Comisiei Europene de modernizare a sistemului de TVA, au fost analizate rolul și efectele pozitive ale contribuțiilor grupului consultativ, printre ale cărui ultime acțiuni se numără publicarea Notelor explicative privind modificările TVA în UE în ceea ce privește regimul de stocuri la dispoziția clientului, operațiunile în lanț și scutirea pentru livrările intracomunitare de bunuri („soluțiile rapide din 2020”) (Quick fixes), cu impact în înțelegerea și aplicarea
regulilor introduse de Directiva (UE) 2018/1.910 a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce privește armonizarea și simplificarea anumitor norme din sistemul taxei pe valoarea adăugată pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre, și finalizarea Notelor explicative privind comerțul electronic, ce vor fi publicate în perioada următoare. Acestea din urmă sunt necesare ca urmare a faptului că, de la 1 iulie 2021, se vor aplica o serie de modificări la Directiva 2006/112/CE (Directiva TVA) ce afectează normele TVA aplicabile activităților de comerț electronic transfrontalier între consumatori (B2C), adoptate prin Directiva 2017/2.455, în decembrie 2017, și Directiva 2019/1.995, în noiembrie 2019 (Directivele privind comerțul electronic cu TVA).
Referitor la procesul de modernizare a sistemului de TVA, membrii VAT Expert Group au identificat aspecte precum:
- nevoia de a ține pasul cu modelele noi de business – tendința actuală de „servitizare” (orientare spre servicii) a economiei conduce la nevoia de a analiza alinierea regulii privind locul prestării cu cea aplicabilă locului livrării;
- oportunitățile oferite de noile tehnologii (raportarea bazată pe tranzacții, facturarea electronică, SAF-T (Standard Audit File for Tax)) pentru reducerea costurilor de conformare;
- simplificarea sistemului de TVA, concretizată prin utilizarea unui singur cod de TVA, extinderea suplimentară a ghișeului unic (OSS) la livrările de bunuri pe relația B2B și la acele tranzacții considerate că declanșează înregistrarea, dar care sunt acoperite de OSS, includerea dreptului de deducere în OSS, o discuție cu privire la măsura în care înregistrarea unică ar trebui să fie opțională sau obligatorie și implicațiile asupra controalelor fiscale efectuate de diferitele state membre implicate.
A fost analizat și tratamentul TVA al serviciilor financiare și de asigurări, discuție declanșată de pierderea scutirii în cazul alocării costurilor ca urmare a hotărârilor CJUE din 2017. Necesitatea unei revizuiri mai largi a acestui domeniu a fost determinată de o varietate de alte probleme semnificative cu care se confruntă sectorul, precum incertitudinea juridică; complexitatea reglementării, dificil de aplicat și depășită în lumina evoluției sectorului; concurența fiscală între statele membre ce rezultă din interpretarea și aplicarea diferită a normelor; și denaturarea concurenței din țările terțe unde sunt aplicate cote zero de TVA. În acest sens, Comisia Europeană a lansat, în iunie 2019, un studiu pentru a evalua funcționarea normelor TVA relevante și pentru a investiga opțiunile provizorii de revizuire și impactul acestora ce vor servi drept bază pentru o evaluare a impactului viitor.
Nu în ultimul rând, au fost dezbătute și tema tratamentului TVA în contextul economiei platformelor (platform economy) și nevoia de a se identifica opțiunile care ar putea fi avute în vedere pentru adaptarea normelor actuale de TVA. În acest sens, membrii grupului au fost rugați să-și prezinte opiniile cu privire la crearea unui cadru stabil pentru impozitarea tranzacțiilor efectuate de operatorii implicați în economia platformelor. Printre opiniile membrilor VAT Expert Group s-au aflat cele referitoare la calificarea operatorilor, calificarea tranzacțiilor și obligațiile care ar putea fi impuse platformelor digitale în scopuri de impozitare.
În continuarea dezbaterilor, membrii au fost informați cu privire la intenția Comisiei Europene de a lansa studiul TVA în era digitală, care va acoperi trei subiecte: raportarea digitală și facturarea electronică, tratamentul TVA al economiei platformelor și trecerea la o identificare unică a TVA a UE, toate acestea având ca numitor comun evoluția tehnologiei.
Cu prilejul acestei întâlniri au avut loc și discuții legate de organizarea seminarului cu tema Raportarea TVA bazată pe tranzacții și facturarea electronică: oportunități și provocări (Transactions based VAT Reporting and e-invoicing: Oportunities and Challenges), planificat pentru luna septembrie 2020.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice