Investiții pentru modernizarea de locomotive și vagoane de călători și a șase stații CFR
Telex » Știri 31 octombrie 2022
Guvernul a aprobat o hotărâre privind modernizarea a 55 locomotive electrice apte pentru viteza de 160 km/h și tractare de trenuri de până la 16 vagoane, 20 locomotive diesel-hidraulice de manevră, 109 vagoane clasă și 30 vagoane speciale (vagoane de dormit, cușetă, restaurant), informează Agerpres. Hotărârea vizează aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 vagoane de călători”. Actul normativ propune o investiție pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii feroviare de transport public de călători, aprobată în cadrul Pilonului I - obiectivul „Componentei C4. Transport sustenabil” din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit Guvernului, investiția va avea un impact semnificativ asupra calității și siguranței serviciilor de transport feroviar de călători, inclusiv pe rețeaua feroviară publică electrificată, asupra costurilor de operare și beneficiilor economice aferente acestui sector, precum și a îmbunătățirii condițiilor de mediu.
Proiectul de investiții are o valoare totală de 1,037 miliarde lei, fiind finanțat din fonduri externe nerambursabile prin PNRR și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
De asemenea, Executivul a aprobat prin hotărâre indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Modernizarea/reabilitarea a 47 de stații de cale ferată din România” - Lot SRCF București - Stațiile CF Ploiești Vest, Sinaia, Bușteni, Târgoviște Sud, Titu, Videle, lucrare de utilitate publică de interes național. Valoarea totală a investițiilor este de 116 milioane lei, fonduri ce provin din fonduri naționale și europene, iar durata de execuție a proiectului este de 20 de luni.
În prezent, cele șase stații de cale ferată se găsesc în diverse stadii de degradare. Principalul obiectiv al lucrărilor îl constituie reabilitarea clădirilor de călători ale stațiilor de cale ferată cu accent pe zonele de acces, pe spațiile destinate serviciilor pentru călători, pe zona comercială, cât și pe elementele de legătură cu liniile de cale ferată - peroane, pasarele, pasaje pietonale, copertine, precum și adaptarea la normele privind persoanele cu dizabilități.
Finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, și din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR-SA”, conform programelor de investiții publice aprobate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial