Investiții UE de 865 milioane euro în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei
Telex » Știri 10 octombrie 2024
Comisia Europeană a adoptat miercuri cel de-al doilea program de lucru pentru partea digitală a Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE) - Sectorul digital, care definește domeniul de aplicare și obiectivele acțiunilor finanțate de UE pentru îmbunătățirea infrastructurilor de conectivitate digitală ale Europei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Aceste acțiuni vor primi finanțare în valoare de aproximativ 865 de milioane de euro în perioada 2024-2027.
Îmbunătățirea infrastructurii de conectivitate a Europei este fundamentală pentru atingerea obiectivelor deceniului digital al Europei pentru 2030 de a conecta toți cetățenii și toate întreprinderile cu conectivitatea 5G și gigabit. Prin încurajarea investițiilor publice și private, MIE Digital contribuie la proiectele de conectivitate de interes comun pentru UE și la implementarea unei infrastructuri sigure, securizate și durabile de înaltă performanță, cum ar fi rețelele gigabit și 5G, în întreaga UE.
Noul program de lucru digital al MIE va sprijini acțiuni în următoarele domenii: implementarea infrastructurilor 5G în Europa, cofinanțarea proiectelor la scară largă care promovează implementarea infrastructurilor 5G de gigabit și de sine stătătoare, precum și integrarea capacităților de cloud și de calcul la margine în aplicații sectoriale verticale, cum ar fi sănătatea, producția, transportul și logistica și implementarea și modernizarea semnificativă a rețelelor magistrale, inclusiv a rețelelor de comunicații cuantice și a cablurilor submarine, pentru a spori performanța, reziliența și capacitatea rețelelor de conectivitate în interiorul statelor membre și între acestea, precum și între Uniune și țările terțe.
De asemenea, este vizată implementarea de platforme digitale operaționale pentru infrastructurile de transport sau energetice, prin optimizarea consumului de energie al tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) și prin reducerea impactului acesteia asupra mediului. Aceste platforme digitale operaționale se vor baza pe infrastructurile europene existente și emergente de date, de cloud computing și de calcul la margine, precum și de conectivitate, finanțate prin programul Europa digitală și Orizont Europa, și se vor integra în acestea.
Al doilea program de lucru digital al MIE va contribui, de asemenea, la stimularea competitivității ecosistemului digital european, pentru a aborda provocările geopolitice și geoeconomice critice evidențiate, printre altele, de Cartea albă „Cum să stăpânim nevoile Europei în materie de infrastructură digitală?”. MIE Digital urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea, securitatea și reziliența rețelelor digitale magistrale, în special a cablurilor submarine. În plus, aceasta va contribui la mobilizarea resurselor publice și private pentru a aborda deficitul de investiții care împiedică implementarea rețelelor de înaltă performanță, esențiale pentru adoptarea tehnologiilor avansate de către cetățeni și întreprinderi.
Cea de-a patra cerere de propuneri din cadrul programului Digital al Mecanismului pentru Interconectarea Europei va fi lansată în zilele următoare. Părțile interesate vor putea, de asemenea, să participe la zile de informare după lansare pentru a afla mai multe despre prioritățile și principalele aspecte ale cererilor de propuneri, precum și despre procesele de evaluare și de atribuire.
Cu un buget de până la 2 miliarde de euro până în 2027, în cadrul programului Digital al Mecanismului pentru interconectarea Europei, primele două seturi de cereri de propuneri au finanțat până în prezent 65 de proiecte, inclusiv 30 de proiecte de conectivitate de bază pentru portalurile digitale globale, 17 proiecte de promovare a tehnologiei 5G pentru comunități inteligente și 18 proiecte în domeniul coridoarelor transfrontaliere 5G.
MIE Digital sprijină transformarea digitală a Europei și face parte din programul general al Mecanismului pentru Interconectarea Europei, care sprijină investițiile în rețelele transeuropene digitale, de transport și energetice, în valoare de 33,7 miliarde de euro în perioada 2021-2027.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile