Investițiile hoteliere în șase state din regiunea ECE au crescut cu 74%, în primul semestru
Numărul 43, 1-7 nov. 2023 » Analize și sinteze
Activitatea de investiții hoteliere în regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) - Polonia, Cehia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia - a crescut cu 74%, în perioada iunie 2022 - iunie 2023, față de intervalul anterior de 12 luni, până la o valoare de 464 milioane de euro, arată o analiză de specialitate, citată de Agerpres. Datele centralizate de consultanții Cushman & Wakefield și CMS relevă faptul că, între semestrul al doilea din 2022 și primul semestru din 2023, au fost vândute 23 de hoteluri cu aproape 3.000 de camere.
În acest context, specialiștii estimează că volumul investițiilor ar putea ajunge la 563 milioane de euro, până la sfârșitul acestui an, cu aproape 30% mai mult decât cu un an în urmă.
Studiile Cushman & Wakefield arată că jumătate dintre investitorii hotelieri din ECE se uită la criteriile ESG (Environmental, Social and Corporate Governance - guvernanță de mediu, socială și corporativă - n. r.) în procesele de evaluare a situațiilor financiare pentru achizițiile unor proprietăți hoteliere, iar 40% sunt în proces de includere a acestora în analizele lor.
"Motivul este consolidarea legislației în vigoare și oportunitatea de creștere a valorii activelor - precum și amenințarea problemelor potențiale care pot apărea în timpul tranzacțiilor. Peste 50% dintre investitori s-au confruntat cu provocări legate de ESG în timp ce au efectuat achiziții și vânzări de proprietăți hoteliere. Pentru aproximativ 35% dintre investitori, au avut consecințe financiare semnificative, depășind jumătate de milion de euro. În regiunea ECE, investitorii hotelieri chestionați nu au întâmpinat încă un impact atât de important, dar, cu toate acestea, 60% au fost expuși la probleme monetare nefinanciare sau minore (sub 500.000 de euro). Pentru cei care sunt proactivi și acordă atenție deosebită componentei ESG, există potențialul de a crește valoarea hotelurilor prin obținerea de venituri mai mari, reducerea costurilor cu utilitățile și îmbunătățirea atractivității investiționale cu 6% pentru hotelurile cu cele mai mari acreditări ESG", se menționează în analiză.
Conform celei mai recente ediții a Cornell Hotel Sustainability Benchmarking Index (CHSB 2023), în 2021, consumul mediu final de energie pentru un eșantion de 31 de hoteluri din Varșovia, Praga și București a fost de aproximativ 166 kWh pe cameră ocupată, în timp ce 25% dintre cele mai eficiente hoteluri au avut un consum de energie cu aproximativ 41% mai mic, respectiv 99 kWh pe cameră ocupată.
În sectorul ospitalității există o gamă largă de certificări, însă doar 7% din hotelurile de pe piețele europene mari au certificări ESG recunoscute de Google Travel (Breeam, Leed, Green Key, Green Globe, Earth Check, GSTC etc.). Ponderea hotelurilor cu aceste certificări este chiar mai mică în majoritatea orașelor din ECE, mai puțin de 5%, cu excepția Varșoviei, care se află printre primele zece piețe în funcție de acest criteriu, cu aproape 10% din hoteluri acreditate ESG.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile