Investițiile nete în economia României au crescut cu 13,3%, în T3
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Breviar statistic
Investițiile nete realizate în trimestrul III (T3) al anului în curs în economia națională au însumat 39,356 miliarde de lei, în creștere cu 13,3%, comparativ cu trimestrul III 2021, arată datele provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Agerpres. Astfel, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 96,422 miliarde de lei, în creștere cu 4,5%, comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2021.
În T3 2022, comparativ cu T3 2021, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 13,3%, avans înregistrat la toate elementele de structură: utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 20,7%, alte cheltuieli cu 11,7% și la lucrări de construcții noi cu 9,7%.
În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada similară din 2021, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 4,5%, creștere înregistrată la elementele de structură lucrări de construcții noi cu 5,5% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 4,9%. Scădere s-a consemnat la elementul de structură alte cheltuieli cu 8,2%.
Conform INS, investițiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național