Investiţiile străine directe globale au scăzut cu 13% anul trecut, din cauza intervenţiilor guvernamentale şi a Brexitului
Numărul 22, 18-24 iunie 2019 » Lumea în care trăim
Investiţiile străine directe (FDI) la nivel global au scăzut cu 13% anul trecut, până la o valoare estimată de 1.300 miliarde de dolari, al treilea declin anual consecutiv, cauzat de intervenţiile guvernamentale, de incertitudinile legate de Brexit, de politicile comerciale şi fiscale promovate de preşedintele Donald Trump, se arată într-un raport publicat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), transmit Xinhua şi Reuters, citate de Agerpres.
UNCTAD se aşteaptă în acest an la o redresare modestă, de 10%, a investiţiilor străine directe globale, care cuprind fuziunile şi achiziţiile transfrontaliere, creditele acordate între companii şi investiţiile în proiecte de tip start-up din străinătate. Totuşi, instituţia avertizează asupra incertitudinilor ridicate, după ce recentele politici au afectat încrederea investitorilor, şi nu există indicii că se va încheia rivalitatea tehnologică dintre marile puteri. „Războiul Rece care subminează concurenţa tehnologică nu se va încheia în următorii ani”, a avertizat secretarul general al UNCTAD, Mukhisa Kituyi, referindu-se la rivalitatea dintre China şi SUA.
În 2018, investiţiile străine directe în ţările dezvoltate au totalizat 557 miliarde de dolari, cel mai redus nivel începând din 2004, în timp ce un nivel record - 54% din total - a mers spre statele în curs de dezvoltare.
Mai degrabă politicile decât factorii economici au afectat nivelul FDI, a apreciat directorul de investiţii al UNCTAD, James Zhan, dând ca exemplu reforma fiscală din SUA, care încurajează firmele americane să îşi repatrieze câştigurile realizate în străinătate.
Şi incertitudinilor legate de Brexit au afectat în 2018 investiţiile străine directe globale. „Fluxurile de investiţii către Marea Britanie au scăzut anul trecut cu 36% şi nu afectează doar Regatul Unit - ci întreaga UE, deoarece procesul este impredictibil”, a apreciat Zhan.
Cel mai ridicat nivel al FDI s-a înregistrat anul trecut în SUA, China şi Singapore.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial