Ioan-Cosmin Mihai (ARASEC): Infractorii cibernetici preferă în ultima vreme organizațiile mici
Numărul 19, 18-24 mai 2022 » Conectarea la era digitală
Infractorii cibernetici preferă în ultima vreme organizațiile mici, care au la dispoziție destul de multe calculatoare, dar nu au suficiente resurse pentru a le proteja, iar toate aceste dispozitive infectate sunt folosite în a targeta diverse site-uri, a afirmat Ioan-Cosmin Mihai, vicepreședintele Asociației Române pentru Asigurarea Securității Informației (ARASEC), citat de Agerpres. „Cum putem lupta împotriva acestor noi forme de malware care sunt folosite în diverse atacuri cibernetice: în primul rând, trebuie să avem o legislație actualizată. Trebuie să punem accentul pe cooperare și, dacă avem de multe ori cooperare la nivel teoretic, trebuie să ne asigurăm că acea cooperare merge foarte bine, în special la nivel practic. Să partajăm informații și cunoștințe în privința vulnerabilităților pe care le descoperim și atacurilor cibernetice pentru a putea face față ultimelor provocări din domeniu și pentru a avea un răspuns rapid în fața formelor de malware și atacurilor cibernetice”, a afirmat vicepreședinte ARASEC, în cadrul conferinței cu tema „Criminalitatea cibernetică în perioada digitalizării economiei și în vreme de război”.
Potrivit acestuia, trebuie îmbunătățite capabilitățile prin organizarea diverselor cursuri sau forme de training și să se investească în programele de tip Awareness. Nu în ultimul rând, trebuie să se investească în educație, „care este foarte importantă, mai ales în acest domeniu foarte dinamic”.
Pe de altă parte, vicepreședinte ARASEC susține că trebuie realizate „diverse exerciții la nivel național și internațional pentru ca experții noștri, prin securitatea cibernetică, să vadă efectiv cum se răspunde și cum se poate opri un atac cibernetic mai ales că sunt implicate și anumite forme de malware”.
Totodată, Ioan-Cosmin Mihai recomandă ca pe lângă bunele practici pe care le putem folosi, „să avem niște soluții de securitate cibernetică, chiar dacă sunt gratuite, gen un antivirus sau un Firewall și să actualizăm aplicațiile”. De asemenea, este foarte important sa folosim parole complexe.
Vicepreședinte ARASEC mai recomandă „să avem mai mulți factori de autentificare, dacă este posibil, și ceea ce este foarte important, să ne criptăm datele esențiale pentru că este posibil ca la un moment dat soluțiile pe care le avem să nu facă față împotriva unor forme de malware mai agresive sau mai sofisticate”.
„Datele noastre sensibile ar trebui să fie criptate și să avem un backup pentru că, de multe ori, un backup ne salvează din situații critice atunci când am fost infectați cu o formă de malware”, a mai spus Ioan-Cosmin Mihai.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național