Ioan Deneș: Un „mega-proiect”, de 42 milioane de euro, va fi realizat în bazinul hidrografic Mureș, pe raza a trei județe
Telex » Știri
12 aprilie 2019
Un „mega-proiect”, în valoare de 42 de milioane de euro, va fi implementat, cu fonduri europene, pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Arad, a anunţat, la Alba Iulia, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, citat de Agerpres. Acesta a menţionat că, la nivel naţional, sunt 49 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), care au fost împărţite în două loturi, în număr de 17, respectiv 32 de proiecte pentru care urmează să fie demarate procedurile.
În prima serie de 17 proiecte se află, potrivit ministrului, şi un „mega-proiect” intitulat „Mărirea gradului de protecţie împotriva inundaţiilor în bazinul hidrografic Mureş, prin ridicarea clasei de importanţă a infrastructurii existente de apărare pe raza judeţelor Alba, Hunedoara şi Arad”. „Este un proiect pe care Uniunea Europeană îl finanţează având în vedere bazinul hidrografic al râului Mureş, nu numai strict râul Mureş, ci şi afluenţii. (...). Valoarea totală estimată a obiectivului de investiţii este de 194 milioane lei, circa 42 milioane de euro, din care pe raza judeţului Alba avem suma de 92 milioane lei, adică circa 20 milioane de euro”, a declarat Deneş.
Ministrul a mai precizat că la 23 aprilie va fi aprobat studiul de fezabilitate, după care începe procedura care va duce la semnarea cererii de finanţare, undeva în luna iunie. „Până la sfârşitul anului 2019, terminăm cu partea de proceduri, (...), iar în primăvara anului 2020, începe să lucrăm pe acest «mega-proiect»”, a susţinut Ioan Deneş.
El a explicat că zona de interes a proiectului vizează 55 de kilometri de diguri pe râul Mureş, pe tronsonul aval oraşul Ocna Mureş, judeţul Alba, până la Ususău, judeţul Arad, precum şi pe râul Tîrnava Mare, zona municipiului Blaj, judeţul Alba.
În Alba, lucrările propuse se vor executa pe raza localităţilor Ocna Mureş, Blaj, Vinţu de Jos, Vurpăr, Şibot şi Sărăcsău, unde va fi supraînălţat digul pe o lungime de 26 km, urmând să se realizeze dig nou pe 2 km.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc