Ionuț Sorin Banciu (MMAP): Oportunitățile de finanțare vor fi din ce în ce mai mult legate de țintele de decarbonizare
Telex » Știri 25 aprilie, 10:16
Oportunitățile de finanțare, cel puțin finanțare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de țintele de decarbonizare, nu doar de "net zero", ci și de zero poluare și stoparea declinului biodiversității, a declarat secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Ionuț Sorin Banciu, citat de Agerpres. "Deci, nu mai este neapărat un «ceva la modă» sau ceva care să sune bine sau care să atragă clienții mai verzi sau cu un comportament de mediu mai adecvat, ci vor deveni aproape singurele oportunități de finanțare a unor proiecte mari. PNNR-ul este un exemplu, dar și o provocare în același timp pentru Guvernul României. Pentru prima dată, tot ce înseamnă finanțare publică, aceste aproape 30 de miliarde de euro de care discutăm, sunt lipite structural de atingerea acestor ținte de 40% verde - și nu este ușor", a afirmat Banciu, la cea de-a treia ediție a evenimentului Net Zero Carbon Summit.
El a subliniat că România ar trebui să fie neutră din perspectivă climatică în 2050, conform strategiei pe termen lung. Totodată, el a făcut referire la programele Administrației Fondului pentru Mediu și PNRR, menționând că tranziția verde ar trebui privită ca oportunitate și nu ca un blocaj sau potențială barieră.
Secretarul de stat a precizat că nu există proiect care să nu aibă componentă de mediu sau care să nu poată să aibă o astfel de componentă de mediu.
"Gândindu-ne la finanțare și la direcția pe care politicile de mediu europene și naționale au trasat-o, companiile și autoritățile vor trebui să facă această tranziție, chiar dacă unii și-o doresc mai accelerată sau mai puțin accelerată. Companiile sunt esențiale în această tranziție. Este nevoie de presiunea aceasta din partea mediului de business pe ministere și pe Guvern, pentru a dubla legislația și strategiile de o finanțare care să ne asigure că vom ajunge aici", a mai spus secretarul de stat.
În opinia sa, "nu trebuie să ne gândim doar la finanțarea publică", ci și la finanțare privată, bănci care susțin astfel de proiecte verzi, precum Banca Europeană de Investiții, bănci private care au portofolii din ce în ce mai mari cu astfel de proiecte.
"Trebuie să lucrăm un pic la viteză, bineînțeles, că viteza nu e tot timpul cea pe care ne-o dorim - și mai avem de lucru la detalii, la cum o facem, ce tehnologii finanțăm, care tehnologie este mai verde. Însă traseul este clar, țintele sunt clare, avem nevoie ca acest «împreună» să funcționeze real și cred că suntem în aceeași horă și în același traseu. Din partea Ministerului Mediului veți avea tot timpul ușa deschisă și tot sprijinul pentru a promova și implementa genul acesta de proiecte", a dat asigurări demnitarul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice