Ipostazele eficienței și proprietatea noțiunilor
Numărul 41, 23-29 oct. 2018 » La început a fost cuvântul...
Asistăm nu numai la amplificarea publicității – ca semn distinctiv al consolidării pieței concurențiale –, ci și la un efort notabil de îmbunătățire a calității argumentării la care recurg cei ce doresc „să-și vândă cât mai bine marfa”. Din păcate, unele reclame păcătuiesc prin folosirea inadecvată, mai ales a noțiunilor de ordin economico-financiar.
Bunăoară, auzim relativ des formule de genul „eficient și rapid”, „eficient și economic”, „eficient și practic”, „eficient și ecologic”, „eficient și performant”, „eficient și util”. Șirul exemplelor poate continua.
Eroarea pornește, desigur, de la necunoașterea sau eludarea sensului, a semnificației cuvântului cu pricina, „eficient”. Or, noțiunile „eficient” și „eficiență” vizează, totdeauna, un raport între efort și efect, raport care se poate exprima și printr-o fracție. Adică, se cuantifică ambii termeni prin apelul la elemente de ordin cantitativ, respectiv volum și costuri de resurse, în raport cu efectele obținute. Incontestabil, „rapid”, „economic”, „practic”, „performant”, „util” desemnează „efecte”, adică sunt componente ale amintitei fracții. Cu alte cuvinte, avem de-a face – și în aceste cazuri – cu un raport între parte și întreg. Noțiunea de „eficiență” include, deci, „efortul” și „efectele”.
În aceeași ordine de idei, merită să semnalăm și o altă eroare: punerea semnului egalității între „eficiență” și „eficacitate”. La înțelesul primului termen ne-am referit. „Eficacitatea”, însă, se referă numai la „efecte”, nu în raport cu „efortul”, ci cu măsura în care scopurile propuse sunt atinse. Aici avem de-a face cu procesul decizional, reflectat de capacitatea de a atinge obiectivul propus prin viziune, strategie, planificare și acțiune. Ceea ce este valabil și în materie de comunicare. Nu poți fi „eficient” fără să fii „eficace”. Și viceversa. (T.B.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane