Ipoteze și certitudini
Numărul 23-24, 12-26 iun. 2024 » La început a fost cuvântul...
Chiar dacă unele luări de poziții din mass-media privind problematica economico-socială actuală se constituie în adevărate dezbateri, unele dintre acestea ar fi câștigat mult sub aspect calitativ dacă, în toate cazurile, s-ar fi respectat și regulile elementare ale exprimării corecte. Bunăoară, într-un editorial al unei publicații de profil se releva că „se impune renunțarea la speculații ipotetice deoarece este vital să se ajungă la certitudini ferme, de necontestat”. Evident, orice „speculații” constituie implicit un cadru propice de prezentare a unor „ipoteze”, iar însăși noțiunea de „certitudine” exclude, din start, „lipsa de fermitate” cu atât mai mult posibilitatea de a fi „contestată”. În caz contrar, nu am mai avea de-a face cu... „certitudini”.
La rândul lui, reporterul unui post de radio a afirmat că „dezbaterea unor luări de poziție este strict necesară și atunci când se impune aproximarea cu exactitate a consecințelor măsurilor adoptate”. Păi, „dezbaterea” este echivalentul unor „luări de poziție”. „Dezbaterea” conține tocmai „luări de poziție”. Apoi, cum devine treaba cu „aproximările exacte”? Nu cumva avem de-a face cu o contradicție în termeni?
Merită să consemnăm și o intervenție la o dezbatere televizată: „Numai o abordare foarte realistă, fără cosmetizări, ne scutește de... iluzii deșarte”. Mai putea fi vorba despre „realism” dacă se recurge la „cosmetizări”? Apoi, înseși „iluziile” se definesc prin imposibilitatea de a deveni „realități”. Așa că „realismul” la care se făcea trimitere în exemplul dat ne ferește de „iluzia” unui efect pozitiv al unor formulări viciate de nerespectarea normelor lingvistico-logice. Adică, pe scurt, se impune să ținem seama necondiționat de proprietatea termenilor pe care îi utilizăm, mai ales în mijloacele de informare în masă. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice